Den andra januari 2017 kom Harry till världen, 3780 gram tung och 48 centimeter lång. Därmed blev han den förstfödde i Söderköpings kommun år 2017.

– Han säger inget man kan förstå vad det är än, han pratar bara dada-språket, berättar föräldrarna Erik och Karin Rothman.

De beskriver Harry som en matglad och lugn liten kille, ett lugn som Erik menar kommer från pappa. Harry kan inte riktigt gå än, men har börjat ta sina första stapplande steg. Erik och Karin har dock inte bråttom med att han ska lära sig - de tycker det är ganska skönt att han inte far runt överallt än.

Artikelbild

| Syskonkärlek. Systrarna Elvira och Astrid tycker om sin lillebror.

Harry har två storasystrar - Astrid, nio år, och Elvira, fyra år. De tycker om sin lillebror och säger att han är busig och rolig. Syskonen bestämde varför det blev namnet Harry:

– Vi singlade slant på BB om vilket namn det skulle bli, och Nisse vann tre av tre gånger. Sedan blev det ändå Harry. Astrid har en vuxenkompis som heter Gunni som hon är hos en gång i månaden, och tjejerna ville att han skulle heta Harry efter Gunnis katt. Då blev det så, förklarar Erik.

Föräldrarna berättar om hur Harrys ankomst påverkat familjen:

– Man är lugnare och tryggare som förälder med tredje än med första barnet. Det är som många säger, det tredje barnet går av bara farten. Det är mycket större omställning att få det andra barnet än det tredje, tycker Karin. Erik håller med:

– När vi bara hade Astrid kunde man till exempel sova när hon sov, sådant gick ju inte längre när Elvira kom.

Astrid och Elvira säger att Harry är busig och rolig, och de är överens om att det är kul att ha en lillebror. Föräldrarna har märkt att det dessutom är tacksamt att ha någon att skylla sina bus på.

Karin kommer vara hemma med Harry ett tag till, och i väntan på att börja på förskolan fördriver Harry tiden på lite olika sätt. Just nu leker han mycket med favoritleksaken traktorn som han fått från farfar i julklapp. Han tycker också om att leka med sin jämnåriga kusin Elis och att hänga med storasystrarna som bestämmer över honom.

– Snart får han väl en egen röst och vilja så att han kan börja säga ifrån och bestämma själv, säger Erik.

Varje år uppmärksammas årets förstfödde vid nyårsfirandet på Rådhustorget, och i år är det alltså Harry som kommer ta emot lyckoönskningarna. Firandet börjar klockan 18:00.