Det syns många skyltar och blomkvastar bland alla släktingar och vänner som samlats utanför Nyströmska skolans entré framåt eftermiddagen på torsdagen och från himlen lyser solen. För studenterna har det varit en händelserik och lång dag, redan klockan nio har de samlats för en mingelfrukost och sedan har dagen avlöpt med kyrkoavslutning, lunch och fotografering. Men vid det här laget släpper man loss alla känslor, det hörs visselpipor, skrik och sång från de öppna fönstren på Nyströmska skolan från vilka banderoller med varierande texter hänger. Och det vinkas med studentmössorna.

På plats utanför Nyströmska skolan vid fyratiden är förutom lärare också rektor Håkan Wetell samt en brassensemble från kulturskolan som ackompanjerar det hela.

Så är det äntligen dags för utspring för de cirka 100 eleverna från fem avgångsklasser: lärlingsprogrammet, två naturklasser, en samhällsklass och så vård och omsorg. Dörren öppnas och klassvis störtar de finklädda eleverna ut genom dörren för allra, allra sista gången; ett ögonblick som säkerligen rymmer både glädje och förväntan men även kanske lite vemod och sorg.

Artikelbild

| Förväntansfulla. Det var en ordentlig folksamling som väntade på studenterna.

Så samlas de framför alla vänner och anhöriga på skolgården och framför Studentsången med en ovanligt påtaglig glöd. Så släpps alla dessa ballonger studenterna haft i handen; gula och blå seglar de uppåt och tas av vinden, allt under jubel från studenterna. Det väntar en kort stund av samling med släkt och vänner innan man beträder studentflaket för en tur runt staden. Nu är den här delen avklarad – nu börjar vuxenlivet.