Folkbladet träffar Gabriella Nilsson Ringqvist på hennes arbetsplats: Hageby bibliotek. Här jobbar hon heltid men har ändå haft tid att föra ett bokprojekt i hamn samt starta upp ett nytt förlag på ganska så kort tid.

– Texten har legat färdig ett bra tag, berättar Gabriella som på en fest träffade illustratören Charlie Rosales Sandqvist och började prata om ett samarbete.

– Det var så sent som i februari så efter det har vi kört järnet, ja, framförallt han förstås.

Artikelbild

| Gabriella Nilsson Ringqvist på sin arbetsplats: Hageby bibliotek.

Boken heter "M-deckarna: Drottningens ring" och handlar om Mira och Malek som bor i Söderköping.

– Historien växte fram efter att jag varit i Söderköping och funderat på stadens historia, det är tacksamt att hitta spännande berättelser i en stad som Söderköping. Huvudpersoner är två barn som ramlar över ett fall där ett historiskt smycke försvinner, förklarar Gabriella som inte vill avslöja hela historien innan boksläppet som sker under fredagen på tryckeriet Tellogruppen AB i Söderköping.

Gabriella Nilsson Ringqvist (som bott i Söderköping men också jobbat som lokaljournalist) är mycket nöjd med både samarbetet och boken.

– Det här blir jättespännande och jag är mer än nöjd med bilderna. Det är fantastiskt att hitta någon som är så kul att samarbeta med när det gäller författarskapet som så ofta är ensamt, vi planerar faktiskt redan nästa bok, säger Gabriella Nilsson Ringqvist som tillägger att de bägge är debutanter.

– Charlie är ju 20 år yngre och har frågor som genus och mångfald i ryggraden så han har påpekat saker och kommit med förslag under processen.

Men det har inte bara handlat om att få färdigt boken, dessutom har hon alltså startat ett förlag.

– Krossa förlag har jag startat upp under semestern, skrattar Gabriella som är överraskad över entusiasmen.

– Jag trodde kanske att jantelagen skulle kicka in när man drar igång något sådant här men det är så många som varit hjälpsamma och peppat mig.

Hon berättar om drivkrafterna bakom förlaget: ämnen som länge varit viktiga för henne:

– Jag vill lyfta genus, olika identiteter och mångfald i förlaget. Mångfald är ett bra ord, det handlar inte bara om vilket land man kommer ifrån utan till exempel vad man identifierar sig själv som: mångfald i en större mening. Människor har alla möjliga färger och former men i svensk barnlitteratur är det fortfarande väldigt homogent även om det har blivit bättre, påpekar Gabriella Nilsson Ringqvist.

– Jag vill ge alla barn möjligheten att känna igen sig.

Gabriella Nilsson Ringqvist är själv adopterad och har naturligtvis egna erfarenheter av att sticka ut i mängden med sin mörkare hudfärg.

– När jag var liten tänkte jag inte så mycket på det men när jag blev lite äldre insåg jag ju att jag inte såg ut som alla andra, säger Gabriella Nilsson Ringqvist som ändå poängterar att hon till största delen haft det bra och inte hamnat utanför.

– Men det är klart att jag har drabbats av lindrig rasism vid olika tillfällen.

Hon har egna tankar om just rasism och de uttryck det kan ta sig.

– Det är en fråga som engagerar mig. Jag är inte rädd för skinnskallar för i deras fall är det uppenbart och tydligt, jag menar att den farliga rasismen är den där det viskas i ICA-kön, den som inte riktigt syns, poängterar Gabriella som också betonar att hon aldrig känt sig som ett offer.

– Jag är ju svensk och vet hur man går tillväga i Sverige så på det sättet har jag ju enklare att handskas med det. Därför skulle det vara kul om jag kan vara en röst för de som har svårare att göra sig hörda.

Hennes mål är att Krossa förlag ska ha en bredare palett än endast barnböcker.

– Det skulle till exempel kunna vara poesi, skönlitteratur eller politisk litteratur men det ska förstås stämma med förlagets profil, säger Gabriella som på lördag signerar boken på Söderköpings bokhandel.

– Boken är upptryckt i 1000 exemplar och kommer att finnas tillgänglig på förlagets hemsida och på webbshopar och bokkedjor.

Hon har också strävat efter att boken ska ha en koppling till närområdet.

– Det har varit viktigt för mig med en lokal tillverkning, den är tryckt av Tello-gruppen och jag har också samarbetat med ett bokbinderi i Norrköping, berättar Gabriella som hoppas att hon kan gå med lite vinst.

– Om jag säljer en enda bok blir jag glad men skulle jag sälja många kommer en del av vinsten att gå till den idéella föreningen "Förrådet" som samlar in kläder, hygienartiklar och annat åt behövande, avslutar Gabriella Nilsson Ringqvist som nu alltså kan titulera sig både författare och förläggare.