Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Workshop med fokus på foto

På tisdagen ägde en workshop rum på Stinsen som ett led i fotoveckorna. Fotohistorikern Björn Axel Johansson och fotokonservatorn Lennart Andersson undersökte och berättade om gamla bilder.

Goda råd. Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa från Norrköpings stadsmuseum har tagit med bilder som Lennart Andersson får titta på.

Goda råd. Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa från Norrköpings stadsmuseum har tagit med bilder som Lennart Andersson får titta på.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-03-26 13:03

Det har utannonserats som en workshop om familjebilder med Björn Axel Johansson, fotohistoriker, som senare på tisdagen ska hålla en föreläsning. Men på plats i Stinsen finns även föreläsaren från måndagen, Lennart Andersson, fotokonservator, så här finns mycket foto-kunskap på liten yta.

Ett tiotal personer samlas i rummet på Stinsen, bland andra Lars Sylvan från S:t Ragnhilds gille. Han vill gärna ha några råd hur man ska handhava den gamla Söderköpingsbild man nyligen hittade i ett förråd på gillet och som man har i en monter här på Stinsen under sin utställning.

– Jag tror det där är en 50-talare, säger Björn Axel Johansson efter att ha slängt en blick på bilden och framförallt stilen på ramen.

Med 50-talare menar han att fotot är från 1850-talet, det är tidigt i fotografiets historia (det första fotot överhuvudtaget togs 1831) och Söderköping var också ganska snabbt med att anamma den då nya tekniken.

– Söderköping var lite speciellt eftersom Brunnen fanns här. Dit kom det lite finare folket som hade råd och då var det bra att ha en fotoateljé här, berättar Björn Axel Johansson som tillägger att ett av de första kvinnliga yrkena när det gäller borgerligheten överhuvudtaget var just fotograf:

– I Blekinge år 1900 var hälften av fotograferna kvinnor.

Han har ett stort intresse för familjefoton och i sin bok beskriver han decennium för decennium från fotots barndom till dagens datum – nästan.

– Mitt intresse sträcker sig fram till år 2000, inte längre, det är det året då digitala kameror går om traditionella i försäljningen, säger Björn Axel Johansson.

På den här workshopen är det i alla fall tydligt att de medhavda fotona är av betydligt äldre årgångar, det syns på kläder, stil och – inte minst på tekniken som använts.

Vid ett bord sitter Lennart Andersson och undersöker på en mängd foton som lagts på bordet framför honom. Särskilt en intresserar honom.

– Det här är en daugerrotyp, en jättespännande bild, säger Lennart Andersson och studerar det gamla fotot noggrant.

Detta är ett väldigt bra tillfälle att få tips om hur man ska ta hand om gamla fotografier, Lennart Andersson har stor erfarenhet av detta område och har bland annat arbetat med att restaurera fotona som togs av Andrée-expeditionen.

Senare på tisdagskvällen höll Björn Axel Johansson ett föredrag på Stinsen betitlat "Svensk fotografi 175 år - vår tidigaste fotohistoria" som ett led i föreläsningsserien Retro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om