Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill bli sluss in i Sörping

Sedan i mitten av augusti är en ny verksamhet igång som ska underlätta för nyanlända ungdomar inför skolstarten: Slussin.

Utanför Slussin. Åsa Hedberg, enhetschef för IFF samt Anna Doll, samordnare för Slussin framför flygelbyggnaden där Slussin är inhyst.

Utanför Slussin. Åsa Hedberg, enhetschef för IFF samt Anna Doll, samordnare för Slussin framför flygelbyggnaden där Slussin är inhyst.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-09-25 18:00

Det var i mars som tidigare projektledaren för Tillsammans-projektet Anna Doll anställdes som samordnare för den blivande verksamheten som skulle rikta sig mot nyanlända ungdomar.

– Jag började med att kolla runt bland alla de som befann sig runt dessa ungdomar och som har erfarenhet. Vad skulle vara bra att göra? Hur kan vi kartlägga ungdomarnas skolgång?, berättar Anna Doll som tillägger att hon inte ville att det skulle bli en "ensam ö" utan just vara en sluss med kontinuitet till det liv ungdomarna senare ska möta.

I mitten på augusti drog så den nya verksamheten, finansierad av Söderköpings- samt Valdemarsviks kommun, igång i en flygelbyggnad till Olivlunden ovanför Nyströmska skolan.

– Den första perioden var lite galen, vi hade sammanlagt 17 elever från sex olika länder. Nu gick det jättebra men det var nytt för oss allihopa, berättar Anna Doll som tillägger att denna verksamhet är både för nyanlända ensamkommande barn och barn som bor i asylsökande familjer.

– Därför har det varit ungefär fifty-fifty vad gäller killar och tjejer här på Slussin. Det är också

Veckodagarna på Slussin är noggrant utformade för att introducera eleverna till samhället på olika sätt.

– På måndagen presenterar de sig för varandra med hjälp av tolkar om det behövs, tisdagen viks åt kropp och hälsa, vi visar var vårdcentralen ligger, vad kroppsdelar heter på svenska och så, säger Anna Doll som tillägger att man också får möta polisen och brandkåren.

Sedan följer kartläggning av tidigare skolgång där deras blivande lärare träffar eleverna, man får en introduktion om naturen, åker till Petersburg och gör en stadsvandring. Fredagen viks åt kulturskolan där eleverna bland annat får prova att spela tillsammans i band.

Varje dag avslutas med att man går och äter tillsammans på Nyströmska.

– Den sista fredagen på Slussin får de en guidning i Nyströmska och träffar läraren. Skolans personal säger att eleverna som börjar efter avslutat Slussin är lite tryggare och kan lite mer svenska, det känns väldigt bra, säger Anna Doll.

– På det här sättet kan vi också identifiera om någon ungdom har särskilda behov inför skolstarten så lärarna blir bättre förberedda.

En positiv sak är också att ungdomar som bor i asylsökande familjer på detta sätt får ett kontaktnät.

– Ofta är det bra för dem att komma in i ett sammanhang och få kompisar, något de ensamkommande ofta får automatiskt på boendena, påpekar Åsa Hedberg, enhetschef för Integration, flykting, främjande (IFF) som Slussin ingår i:

– Det blir en sluss in i skolan men också ut i samhället.

Slussin

Är en verksamhet som ska fungera som en brygga mellan nyanlända ungdomar och samhället och skolan.

Slussin är för alla nyanlända ungdomar i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner som ska börja gymnasiet och inte har gått svensk grundskola.

Här finns en bred kompetens av studiehandledare, flyktingassistent, lärare, sjuksköterska samt volontärer från Röda korset.

Eleverna går på Slussin i tre veckor innan man börjar IM språk på Nyströmska gymnasiet (språkintroduktion).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om