Semmeltrender kommer och semmeltrender går, förra året var det semmelwrapen som såg dagens ljus och i år verkar nutellasemlan vara det hetaste så här på fettisdagen. På Ica Supermarket i Söderköping bakar man och säljer nutellasemlan sedan i slutet på januari.
– Vi har sålt ganska mycket av den, mer än vad jag trodde faktiskt, säger Frida Eklund, färskvaruansvarig på Ica Supermarket Söderköping.
Men gammal är äldst, även i semlornas hierarki.
– Ja, den traditionella semlan säljer självklart fortfarande klart bäst. Det var samma sak med semmelwrapen förra året att den sålde mindre än den traditionella, berättar Frida Eklund som berättar att det numera finns ännu våghalsigare semmelvarianter.
– Jag såg att det nu också finns skagensemlor, det är typ en ostfralla med skagensallad i om man vill ha något lite matigare.
Så vad ser du för trender kommande år?
– Ja, året innan wrapen var det ju wienersemlan, jag tror säkert att det kan komma semlor med vaniljkräm till exempel, säger Frida Eklund som själv vill ha en helt traditionell semla som hon äter som den är.
– Det ska vara lagom med grädde och lagom med mandelmassa.
Man började sälja semlor direkt efter nyår men nutellasemlan började man med i mitten av januari.
– Sedan säljer vi dom fram till mars ungefär, berättar Frida Eklund som tillägger att man bakar ungefär 40 nutellasemlor om dagen – det ska jämföras med omkring 600 traditionella semlor så här till fettisdagen.