Det var i augusti som den Karlskrona-baserade stridsbåt 90, med en besättning på fem personer skulle transporteras från väst- till östkusten, man valde då att åka genom Göta Kanal, trots att den vägen både är dyrare och längre. Men det visade sig att man inte var beredd att hålla den stadgade hastigheten på fem knop, stridsbåten höll istället nästan 40 knop på vissa sträckor i början av färden.
Enligt uppgift prejades under färden en båt så den fastnade i ett träd, en besättningsman föll överbord utan att båtchefen märkte det och en sluss var nära att förstöras, dessutom skapade stridsbåten svallvågor som äventyrade både andra båtar och själva kanalen under sina tre dagar i Göta kanal.
Det här sker alltså i en tid när den stora och kostsamma (uppskattningsvis 500 miljoner kronor) renoveringen Göta kanal 2.0 är i full gång föranledd av det stora slitaget på kanalen och många av dess slussportar – för övrigt den största upprustning som gjorts sedan invigningen 1832. ”I värsta fall hade vi tvingats stänga ned, och torrlägga, flera kilometer av kanalen”, konstateras i en skrivelse från Kanalbolaget i Söderköping enligt tidningen Skaraborgs allehanda.
Personal på Kanalbolaget vittnar också om nonchalant och arrogant bemötande från båtchefen när de påtalat det vårdslösa framförandet.
– Vi ser allvarligt på det här och sätter naturligtvis anläggningen i första rummet, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Kanalbolaget till Folkbladet och tillägger att fortkörningen främst ägde rum på den första dagen av kanalfärden, alltså i västra delen av Sverige.
Nu får båtchefen och kommendörkaptenen kraftig kritik i Försvarsmaktens egen utredning. I utredningen slås fast att de ansvariga ”konsekvent har åsidosatt lag, förordning, författning samt interna regler och riktlinjer”, enligt uppgifter i media.
– AB Göta kanalbolaget har haft en bra dialog med Försvarsmakten och fått möjlighet att framföra vår kritik, dessutom har vi fått en ursäkt. Det känns jättebra för oss att man tagit det här på allvar och från vår sida är det här utagerat, fastslår Anna Meyer.
Båtchefen har tills vidare stängts av från allt arbete ombord på fartyg och nu ska åklagare ta ställning till om åtal ska väckas.