Efter torsdagens skolmord på skolan Kronan i Trollhättan är det många i Sverige som diskuterar hur man ska tackla denna sorts hot mot skolor och elever. I Söderköping finns en beredskap för våldsamma händelser i skolan.
– Vi har en handlingsplan som inte är så specifik som behandlar hot och våld i skolmiljön, det kan vara elev mot elev, elev mot lärare eller lärare mot elev. Som tur är aktiverar vi den väldigt sällan, det har varit enstaka tillfällen när en enstaka elev gått i handgemäng mot en annan elev, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det är inte bara den konkreta situationen som det finns beredskap för utan även den omhändertagande delen.
– Det finns också andra stödstrukturer om det blir en sådan kris där vi behöver förstärka det sociala stödet. Vi har en backup med kuratorer och andra professionella som jobbar med de här frågorna till vardags på andra sätt, säger Mattias Ravander som ändå betonar det förebyggande som viktigast.
– Visst ska man ha beredskap men vi måste också aktivt förebygga. Det gäller både människor som mår så dåligt att de måste ta ut sin aggression på andra men kanske mest förekommande de som tar ut sin aggression på sig själva. Där har vi ju tyvärr haft ett antal fall i Söderköping och där finns utrymme för att förbättra oss.
Man ska dock titta på hur beredskapen ser ut.
– Det är klart att vi kommer att göra en översyn av riktlinjerna, det gör vi alltid vid denna sorts händenle men jag tror inte vi ska dra för stora växlar av det. Det vi måste göra är att fortsätta prata om trygghet, prata om likabehandling så att eleverna har rätt värderingar från början.
På många håll har man nu börjat prata om hur man kan göra skolor säkrare mot inkräktare men att börja låsa och vakta är Mattias Ravander skeptisk till:
– Vi kommer aldrig att uppnå en situation där vi ökar tryggheten genom att låsa in oss. Det kommer snarare att förstärka otryggheten och rädslan. Vi ska ha en öppenhet men måste naturligtvis också vidta nödvändiga åtgärder för att skydda den öppenheten.
Det har framkommit att det fanns en rasistisk agenda i Trollhättanförövaren, hur tänker ni om det?
– Det fanns rasistiska motiv men i botten är det här naturligtvis en ungdom som mår väldigt dåligt. En av vår tids största utmaningar är den psykiska ohälsan hos ungdomar och där håller vi i Söderköpings kommun på att ta fram en handlingsplan så att ungdomar ska må bättre, säger Mattias Ravander som också ser integration som viktig.
– Vi har ett ansvar som kommunpolitiker att skapa miljöer och trygga mötesplatser där man kommer i naturlig kontakt med människor från andra länder. Det tillsammans med att vi får bukt med arbetslösheten och har en bra prevention vad gäller psykisk ohälsa är viktiga faktorer.