Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi ska hitta gnistan och energin ute i bygderna"

Nu har projektet Möjligheternas Söderköping - Landsbygd och skärgård kommit igång. Projektet ska stötta de som bor, lever och verkar i kommunens bygder och få dem att själva driva utvecklingen framåt.

"De som bor och verkar på en plats är ju de som känner sin bygd bäst, är stolta över den och kan utveckla den med hänsyn till bygdens karaktär", säger Ann-Mari Brengdahl, projektledare för Möjligheternas Söderköping. Här tillsammans med Björn Ekengren, näringslivssamordnare i kommunen.

"De som bor och verkar på en plats är ju de som känner sin bygd bäst, är stolta över den och kan utveckla den med hänsyn till bygdens karaktär", säger Ann-Mari Brengdahl, projektledare för Möjligheternas Söderköping. Här tillsammans med Björn Ekengren, näringslivssamordnare i kommunen.

Foto: Privat

Söderköping2021-12-12 12:00

Redan 2019 presenterade Söderköpings kommun samverkansprojektet Möjligheternas Söderköping - Landsbygd och skärgård. Det skulle ha startat våren 2020 men blev uppskjutet på grund av covid-19. I tisdags hölls en uppstartsträff med 50 deltagare på Vänneberga gård. Bland annat fick de inbjudna representanterna från näringsliv och föreningar lyssna till Nils Phillips, en av de drivande i Röstånga Framåt, en förening i en liten bygd i Skåne.

Men projektet har framför allt tagit inspiration från Gotland och projektet 92 Möjligheter. På ön kom samtliga 92 socknar (därav namnet) igång med olika utvecklingsprojekt efter några år. 

– Jag fick själv förmånen att följa med till Gotland i början av 2018 och lyssna till vilken kraft, idé- och innovationsförmåga som finns ute på öns landsbygd. Vi vet att den kraften finns även i Söderköpings landsbygd och skärgård. Projektet blir samtidigt en anledning för oss inom kommunen att testa vår innovationsförmåga tillsammans med aktörerna, säger Björn Ekengren, näringslivssamordnare i Söderköping.

Ann-Mari Brengdahl är projektledare för Möjligheternas Söderköping - Landsbygd och skärgård.

– Jag har en mixad bakgrund, jag har bland annat varit projektledare i it-branschen och jobbat kommunalt, men jag har också varit entreprenör i ett antal år, vilket jag tror är en bra kombination att ha i det här sammanhanget, säger hon.

Hon har inte rötterna i Söderköping utan bor och verkar på landsbygden utanför Linköping. Skärgården ligger henne varmt om hjärtat då hon bland annat utbildar andra i sjöliv.

– Det är en trevlig bygd här, säger hon.

Målet med projektet är att öka attraktiviteten i hela kommun och att alla områden ska utvecklas.

– Det handlar om att hitta eldsjälarna och att hitta gnistan och energin ute i bygderna. Vi hoppas så klart att det ska leda till ett antal konkreta projekt, säger Ann-Mari Brengdahl.

Vad skulle det kunna vara för projekt?

– Det skulle kunna vara att öka tillgängligheten på någon badplats eller att man vill öka servicen i sin bygd, eller förverkliga företagsidéer.

Finns några pengar att söka till det?

– Det kommunen bidrar med är projektledare, kontakter och draghjälp, men sen finns det många ställen man kan vända sig till för att söka projektmedel. Tanken är att vi hjälper till att förmedla kontakt framåt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!