Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värdighetsgaranti för äldre i Söderköping

Sedan årsskiftet gäller en värdighetsgaranti på Söderköpings kommuns äldreboenden samt i hemtjänsten. På detta sätt vill man garantera de boende ett bättre bemötande och mer inflytande.

Socialnämndens ordförande Inga-Lill Östlund (FP) samt sektorchefen för vård och omsorg Teresa Svensson.

Socialnämndens ordförande Inga-Lill Östlund (FP) samt sektorchefen för vård och omsorg Teresa Svensson.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-03-03 16:35

Bakgrunden till den nya värdighetsgarantin är att det 2011 infördes en nationell värdegrund i socialtjänstlagen. Där betonas att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. I november gavs så uppdraget till sektorchefen för vård och omsorg Teresa Svensson att ta fram förslag på hur en värdighetsgaranti i Söderköpings kommun kunde se ut.

På fredagen presenterades den vid årsskiftet implementerade värdighetsgarantin av Teresa Svensson samt Inga-Lill Östlund (FP), socialnämndens ordförande.

– Det står klart att befolkningen blir äldre och en äldre befolkning ställer ökade krav. Det här med värdighet handlar ju mycket om bemötande, betonar Inga-Lill Östlund och tillägger att det i Söderköpings kommun kommer att finnas 90 procent flerän idag som är 85 år eller äldre till 2030.

Ökade krav

– Den här garantin här ger brukarna möjlighet att påverka sin vård och omsorg med det är klart att det också ställer ökade krav på de som jobbar inom detta område, säger Teresa Svensson som tillägger att detta med värdighetsgaranti inte är något lagkrav men att kommunen beslutat att man ändå vill införa det.

Man har alltså jobbat fram denna garanti i en arbetsgrupp bestående av representanter från PRO och SPF samt undersköterskor, en sjuksköterska och en enhetschef. Denna arbetsgrupp har också tagit in erfarenheter från andra kommuner som infört liknande garantier, till exempel Norrköping.

Anhörigstödet

Det ska fungera på så sätt att den äldre ska ha en kontaktman på boendet och vara garanterad samtal varje månad. Om man är missnöjd ska det hela hanteras av någon av de två anställda på anhörigstödet.

– Vi tyckte att det var viktigt att det här hanteras av personer som inte jobbar inom omsorgen, de på anhörigstödet är utbildade i samtalsmetodik och kommer att tillsammans med den missnöjda brukaren göra upp en handlingsplan. Man tar därefter kontakt med enhetschefen på den aktuella enheten tillsammans och dessutom ska en uppföljning ske inom en månad, berättar Teresa Svensson.

Meningsfull tillvaro

– Bor man på ett särskilt boende är det sällan den tillvaro man kanske skulle ha önskat men det bästa det kan vara, då är det viktigt att göra tillvaron så meningsfull och bra som möjligt för brukarna. Vi vill på det här sättet fånga upp missnöje tidigt och agera snabbt, betonar Inga-Lill Östlund.

En broschyr om värdighetsgarantin har tagits fram av kommunen och den kommer att finnas tillgänglig på alla enheter, hemtjänsten, pensionärsföreningar och så på Stinsen. Garantin kommer att utvärderas och revideras i oktober 2014.

Patrik Selsfors

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om