Söderköpings guider anordnar alltså tillsammans med Teater Sythercopie en upplevelsevandring för första gången, en guidad tur runt Söderköping med dramatiserade inslag. Detta äger rum på torsdagen under ledning av Ola Lönnqvist och med ett hundratal följare.
Det blir en vandring där Lönnqvist delar med sig av sina kunskaper om Söderköpings historia men då och då avbryts av små dramatiserade scener. Till exempel dyker änkedrottningen Helvig av Holstein upp i S:t Laurentii kyrka samtalande med Märta som ska krönas tillsammans med sin make Birger Magnusson. Kröningen ägde rum i Söderköping 1302.
Ola Lönnqvist berättar om den tid då Söderköping var en av de viktigaste städerna i Svea rike, en plats där kungar kröntes och viktiga rådslag ägde rum. Men med tiden falnade glansen och Söderköping blev alltmer än vanlig småstad. Detta berodde delvis på – landhöjningen.
– Det är Storån vi har att tacka för att Söderköping finns och att det en gång var en storstad. När landhöjningen gjorde att båtar inte kunde ta sig in förlorade staden sin status, upplyser Lönnqvist.
Men efter att Göta kanal stod färdig 1832, Söderköpings brunn blev allt populärare och dessutom järnväg drogs till Söderköping i slutet av 1800-talet fanns förhoppningar att Söderköping åter skulle bli en betydande stad. Så blev det nu inte, istället utvecklades Söderköping till den lite idylliska småstad den är än idag.
Det är ett väldigt liv vid Rådhustorget när vandringen når dit. Det visar vara S:t Ragnhild som ber för sitt liv, hotad av att brännas på bål. Detta är en av flera legender om henne, enligt denna ber hon gud att släcka bålet varpå en källa springer upp. Det är denna som senare ger upphov till Söderköpings brunn.
Det blev en uppskattad vandring av publiken som fick lära sig en hel del om den lilla staden Söderköping.