Med 19 röster mot 18 sa politikerna i Söderköping den 18 juni ja till att sälja mark i Brunnsparken till Riksbyggen. Företaget ska bygga ett seniorboende med 22 lägenheter. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen i Söderköping. Föreningen vill att förvaltningsrätten i Linköping ska pröva om beslutet i fullmäktige är förenligt med den kommunala detaljplanen för marken. I detaljplanen är marken reserverad för ”trygghetsboende” vilket enligt de överklagande är något helt annat än ”seniorboende.” Detta håller inte kommunstyrelsens ordförande Magnus Berge (C) med om.
– Riksbyggens koncept för seniorboende innebär ingen skillnad mot vad som allmänt menas med trygghetsboende. I inget av boendena krävs biståndsbeslut, upplåtelseformerna är desamma och gemensamma lokaler kommer att finnas, säger Berge till Folkbladet. Han anser att byggmotståndet från framförallt Socialdemokraterna enbart är en fråga om att försöka jaga opinioner inför valet i höst.
Mattias Ravander (S) tycker att kommunens handläggning av Brunnsparksbygget har varit ”slarvig”.
– Det hade varit enkelt för kommunen att ändra från trygghetsboende och till seniorboende i detaljplanen. Då hade det inte funnits någon grund för överklagandet, säger Ravander. Anklagelserna om populism säger han sig ta med ro.
– Det jag är kritisk mot är att Magnus Berge sköter den här saken på ett sätt som får många medborgare att reagera mot bristande insyn och forcerade beslut, säger S-ledaren.
Förvaltningsrätten beslutade i förra veckan att avslå Naturskyddsföreningens begäran om att olagligförklara fullmäktiges beslut från den 18 juni. Föreningens kritik handlade bland annat om ofullständiga handlingar på mötet. Naturskyddsföreningen har valt att avstå från möjligheten att inkomma med mer synpunkter till förvaltningsrätten.
– Det är inget mer att käbbla om. Nu väntar vi på valet, säger Björn Esping från Naturskyddsföreningen till Folkbladet.
Därmed kan förvaltningsrätten redan på måndag börja arbeta med ett beslut i frågan om ett seniorboende är förenligt med detaljplanens skrivning om trygghetsboende.
– Jag vågar inte lova att vi blir klar med ett beslut under augusti, säger handläggaren när Folkbladet ringer och frågar.
Enligt avtalet med kommunen ska Riksbyggen senast den 1 september lämna in en bygglovsansökan för husen i Brunnsparken. Bygglovsansökan kan bli försenad om förvaltningsrättens beslut fördröjs och/eller om domstolen ger Naturskyddsföreningen rätt. Det är dock ”helt säkert” att Riksbyggen kommer att ansöka om bygglov. Det uppger en insatt person i företaget för Folkbladet. Givet det ”politiska bråket” vill inte Riksbyggen agera offentligt i saken. Men ”intresset för lägenheterna är mycket stort på marknaden så visst kommer det en bygglovsansökan så fort det juridiska är avklarat”, säger Folkbladets källa.
När och om det kommer in en bygglovsansökan så blåser Mattias Ravander av det partipolitiska agerandet.
– Ett bygglov ska myndighetsprövas och det ska de politiska partierna ta hänsyn till, säger Ravander.
Marja Bergström (V) är ersättare i Bygg- och miljönämnden i Söderköping. Hon delar inte Ravanders uppfattning.
– Vi står fast vid att det inte ska byggas i Brunnsparken. Vi var positiva till de första planerna på ett trygghetsboende i kommunal regi. Men detta som Magnus Berge och Alliansen nu vill bygga är något helt annat som vi inte kan stödja, säger Marja Bergström till Folkbladet.
Alla som Folkbladet talat med är överens om att ett eventuellt bygglov kommer att överklagas i minst två instanser.
– Det mesta talar för att vi är en bra bit in i nästa mandatperiod innan vi vet hur det här slutar, säger Mattias Ravander.