Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

UF lockar färre elever

I en kommunranking om Ung företagsamhet i Östergötland hamnar Söderköping på en klar sista plats vad gäller andel UF-elever i gymnasiet.

Näringslivssamordnare. Barbro Mellqvist.

Näringslivssamordnare. Barbro Mellqvist.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-02-22 13:00

Det är Ung företagsamhet i Östergötland som nu för nionde året genomför en kommunranking vad gäller andelen UF-företagare i gymnasiet. Man har tagit antalet UF-företagare i varje kommun och satt dessa i relation till det totala antalet elever i en årskull. Nu presenterar man siffrorna för 2015/2016 och då kan det konstateras att Söderköping hamnar på en mindre smickrande sista plats i länet med en andel av 8,5 procent UF-elever – att jämföra med förstaplatsens Vadstena med en andel på 63 procent.

Inte nog med detta, andelen UF-elever i Söderköping har minskat sedan 2014/2015 med 7,7 procent. Det här är naturligtvis inte en utveckling som näringslivsansvarig på kommunen Barbro Mellqvist ser positivt på:

– Vi har varit medvetna om det här och diskuterat orsaker som till exempel att Nyströmska skolan inte har ett ekonomiprogram där UF-företagande är vanligare. Men det är bara delförklaringar, vi får erkänna att vi inte varit framgångsrika på det här området och det är ett problem eftersom det är bra för ungdomar att testa på företagande – även om man inte tänker sig att leva på det i framtiden.

Emellertid har man i år sjösatt några nyheter med bäring på denna fråga.

– Anders Eksmo, lärare i samhällskunskap och entreprenörskap på Nyströmska skolan ska nu bli ordinarie ledamot i Nyföretagarcentrum i Söderköping, på det sättet får näringslivet en mer direkt ingång till skolan och tvärtom, säger Barbro Mellqvist.

Dessutom har unge Alexander Zahari, vd för företaget Young capital AB nyligen anställts för att jobba mot Nyströmska skolan för att inspirera och stötta unga företagare.

– Han kommer att jobba med Anders Eksmo och Alexander har berättat att han nu har kontakt med runt 17 ungdomar. Vi kommer också att försöka med sommarentrepenörer igen, vi provade det förra året också men det gick inte bra. I år ska vi testa med ett lite annat koncept, berättar Barbro Mellqvist.

En tydlig trend är att man uppenbarligen jobbar effektivare i den västra länsdelen med att få fram unga företagare, den sämsta kommunen i väst är Mjölby på 20,1 procent men det är ändå högre än bästa kommun i östra länsdelen: Finspång som har en andel på 19,4 procent.

– Skillnaderna handlar väl ytterst om hur de här frågorna värderas i utbildningssystemet. Vad vi nu gör är att skapa ett bra samarbete mellan näringsliv och skola, jag vet också att detta har ett starkt stöd från de styrande politikerna, säger Barbro Mellqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om