Storängen var fram tills för 21 år sedan en större omsorgsanläggning driven av landstinget. Från början (1926) kallades det "sinnesslöanstalt" och man tog emot "sinnesslöa" från hela Östergötland, så här var terminologin på den tiden. Den ändrades naturligtvis senare till dagens utvecklingsstörda eller funktionshindrade. Storängen blev under sin storhetstid kommunens största arbetsplats och nu ska denna epok genomlysas på olika sätt.
Gunvor Sjöberg, Gittan Carlsson Bäckman samt Inga-Lill östlund (FP), socialnämndens ordförande, möter upp i Hamrahuset på torsdagen för att berätta om projektet. Det handlar alltså om Storängen och omsorgens historia i Söderköping men också om nuet och framtiden.
– De här bägge damerna tog kontakt med mig om det här och vi träffades och spånade hur vi skulle göra, det här är ju en historia som är på väg att glömmas bort, säger Inga-Lill Östlund som tillägger att det som från början var tänkt som en höstträff nu blivit tre: en om dåtiden, en om nutid och en om framtid.
Gunvor Sjöberg jobbade på Storängen som hemföreståndare från 1972 och har en mängd egna minnen från denna tid, såpass så att hon har skrivit och gett ut en bok (Från en tid som varit...) som till viss del ligger till grund för dessa tre träffar.
– Boken är skriven utifrån mina egna minnen och för min egen skull, berättar Gunvor Sjöberg som använt material insamlat av Gittan Carlsson Bäckman samt Ann-Marie Fröjd.
De tre träffarna äger rum den 7 oktober, 23 oktober samt 6 november och kommer att ha formen av en tågresa.
– Resan börjar 1876 och har olika stationer, Lotta Dahm från studieförbundet Bilda kommer att vara konduktör kan man säga, berättar Gunvor som tillägger att även människor som jobbat på Storängen kommer att berätta utifrån deras perspektiv.
– Man måste känna till sin historia för att kunna gå framåt och allt färre vet vad de här husen på Storängen varit förut, säger Inga-Lill Östlund som nu hoppas att dessa träffar ska råda bot på denna brist.