På måndagen är det full aktivitet i Brunnsparken, motorsågar morrar och maskiner sågar upp och lastar träden. På plats finns förutom Kuddby trädfällning också Johanna Grander, projektledare på serviceförvaltningen samt Bo Stenström, landskapsingenjör och ansvarig för den trädvårdsplan som kommunen tagit fram.
– En del träd i Brunnsparken ska tas bort och andra beskäras, dessutom ska vi lämna några högstubbar för den biologiska mångfaldens skull, säger Johanna Grander som tillägger att orsaken att man börjat här i Brunnsparken beror på att här finns en del "riskträd", alltså träd som kan vara farliga för allmänheten.
– Det går ju turiststråk och ligger en skola här, dessutom rör sig många människor i området. Eftersom den här parken är kommunens ansvar så väljer vi att åtgärda det innan sommarsäsongen.
Pär Carlsson från Kuddby trädfällning har just varit uppe i en björk.
– De är svampiga, det blir så när de har så svaga rotsystem, bedömer Pär Carlsson för att strax ta sin motorsåg och klättra upp i nästa träd.
Bo Stenström förklarar tanken bakom trädvårdsplanen.
– I Söderköpings stad finns det cirka 1600 träd med varierande status. Många träd är jämnåriga och en hel del är drabbade av röta, kompressionsskador och fläkskador, sedan finns en hel del yngre träd som drabbats av mekaniska skador av till exempel gräsklippning vilket i en långsam process leder till trädets död, berättar Bo Stenström.
– Vid återplantering av träd kan man plantera marktäckande växter runt stammen eller täckbark så att man undviker att maskiner kommer så nära stammen att det kan uppstå skador.
Sju träd i Brunnsparken ska avverkas medan åtminstone 50 kommer att beskäras och inventeras vad gäller sprickor. I staden som helhet visade inventeringen att 67 träd bör tas bort.
– Något som är viktigt är succession, alltså att återplantera träd så vi får ett bestånd med olika åldrar, säger Bo Stenström som tillägger att det i höst kommer att nyplanteras trädarter i Brunnsparken som inte funnits här tidigare.
– Det kommer att bli avenbok och eventuellt också vanlig bok, finbladig al och kaukasisk vingnöt.
Man tycker att det är viktigt att informera om varför dessa åtgärder nu sätts igång.
– Träd engagerar människor, så är det. Det är många människor som har känslor för parken så därför är det viktigt att få ut att vi gör detta för att värdena ska bestå och för att utveckla parken. Vi hoppas också att parken ska upplevas som lite ljusare av besökarna, säger Johanna Grander som framhåller hur viktigt det är att hitta en kontinuitet i trädvården.
– Det här ska inte bli en engångsföreteelse utan nu ska vi göra kontinuerliga uppföljningar.