Det är full aktivitet i skeppsdockan på fredagsförmiddagen, båtägare och arrendatorn av skeppsdockan vid Klevbrinken Henrik Sandberg hjälps åt att flytta stöttor och förbereda, snart ska vattnet forsa in och båtarna måste gå fria. Det är 17 båtar som ligger här plus kanalbåten Wasa Lejon. På plats finns kanalbolagets vd Anders Donlau och Anna mayer, marknads- och informationschef för att titta till det hela.
– Det är kanalbolaget som har ansvaret för för påfyllningen av vattnet och arrendatorn som ansvarar för båtarna, säger Anders Donlau.
Ingemar Eklund, boende utanför Söderköping, vandrar uppför trappan efter att ha varit nere vid sin fina träbåt "Sunnanvind" och sett till att allt är i ordning.
– Jag har haft henne i 40 år, en sådan här båt är inte lätt att sälja, berättar Ingemar som inte vågar tänka på hur många timmars arbete han lagt ner på båten.
– Men det blir mycket arbete på vinterhalvåret. På somrarna har jag båten i S:t Anna skärgård och åker ut när vädret tillåter.
Nere i dockan står Ulf Axelsson, ägare av "Oihonna" och samtalar med Anders Donlau. Ulf Axelsson har lång erfarenhet av Klevbrinkens skeppsdocka.
– Jag var här första gången vintern 1963-1964 och låg med en skuta i dockan, då var det mer komplicerat när man skulle ut med båten eftersom man inte använde sig av stöttor.
Nu för tiden blir det inte så långa seglatser.
– Numera åker jag ut till Mem och där vänder jag och åker in i Storån för att lägga till vid Brunnen
Så har det blivit dags att öppna slussluckorna, alla förberedelser är klara och stöttorna lossade. Henrik Sandberg och Håkan Hultkrantz (från kanalbolaget) hjälps åt att veva upp luckorna och så börjar vattnet att forsa in i dockan. Det tar över en timme att fylla den helt, mer än 10 000 kubikmeter vatten går åt för att fylla den.
Sedan är det bara att vänta. Henrik Sandberg och Anders Donlau står vid kanten och tittar ner.
– Det här blir tredje året jag arrenderar skeppsdockan, säger Henrik Sandberg som hoppas att fler ska upptäcka denna.
– Vi har ju ett tiotal platser lediga så det finns plats för fler. En torrdocka har ju fördelar, till exempel behöver man inte masta av, berättar Henrik Sandberg.
I en vecka kommer vatten att finnas i dockan, sedan måste båtarna ha stävat iväg.
– Idag blåser det ju en del så vissa kanske vill vänta tills det blir lite lugnare, säger Anders Donlau.
Vattnet i dockan stiger allt saktare när vattentrycket blir mindre men lite över 11 ska det vara dags att slå upp portarna till kanalen. Nu är säsongen invigd.