På måndagen har projektgruppen bakom Söderköpings gästabud bjudit in till träff i kyrkoparken vid S:t Laurentii kyrka. Det finns en hel del nyheter i år – jubiléet till ära – inte minst för barnen.
Linda Staaf, kultursekreterare, berättar om årets barntema.
– I våras skickade vi ut inbjudningar till länets alla 5-12-åringar för ett tornérspel med Robin Hood-tema som ska äga rum på fredagen. Det har varit ett jättestort intresse och 1300 barn är anmälda, tyvärr har vi varit tvungna att säga nej till många eftersom det var vårt maxtak, säger Linda Staaf som tillägger att det är gratis och att det är kulturkontoret genom Medeltidscentrum som finansierar detta.
Detta är möjligt eftersom man i år startar Gästabudet redan på torsdagen och alltså får en vardag när Gästabudet är i fullgång. Men det finns fler nya grepp eftersom Gästabudet firar tio år i år; bland annat en jubileumsshow för vilken en teaser redan ligger ute på Youtube. Denna ska ges torsdag kväll (då Mattias Ravander (S) invigningstalar) samt lördag och producent för denna är gycklaren Arkadia – som varit med på Gästabudet ett antal år. Här kommer att bjudas på gyckel, uppträdanden och musik i en show som använder sig av både ljud- och ljusanläggning.
Överhuvudtaget kännetecknas Gästabudets utveckling över de tio åren av en ökad professionalitet – vilket naturligtvis beror på att evenemanget hela tiden växt.
– Det är omkring 300 personer som är involverade i evenemanget, helt idéellt, berättar projektledaren Korp Wallman som tillägger att Gästabudet är populärt bland musiker och gycklare, varav många återkommer år från år.
– Vi vill ta väl hand om artisterna, alla får till exempel en påse med info, nyckel och tider så allt flyter enkelt.
Korp Wallman menar att Söderköpings gästabud är en av de största medeltidsevenemangen i Sverige.
– Medeltidsveckan i Visby är ju störst men jag vill inte tävla på det sättet, vår målsättning är att vi ska vara den bästa medeltidsfestivalen och vi har också ett stort besöksantal och många artister.
Hon tror också att en nyckel är att man är noggranna.
– Vi månar om att det är kvalitet på allt och att det verkligen ser medeltida ut, man får till exempel inte ha pet-flaskor framme.
Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare vill också betona vikten av stöd från invånarna i Söderköping.
– Utan det starka lokala stödet från företagare och andra skulle vi inte kunna anordna något Gästabud.
Om det fortsätter att växa, kan man då fortsätta att hålla det på en idéell nivå?
– Jag tror nog att den frågan kommer upp förr eller senare, vi diskuterar ständigt hur mycket vi egentligen kan växa eftersom det finns logistiska begränsningar, säger Barbro Mellqvist.
Med i kyrkparken är Wide Wallman, 9 år och Ylva Stange,12, med passande kläder för tillfället. Det visar sig att Ylva sytt sin fina klänning själv. Hon tycker om Söderköpings gästabud.
– Det är roligt att vara med kompisar som också tycker om gästabudet. Sedan är eldshowen bra och det är kul att gå runt på marknaden och se vad de säljer, berättar Ylva.
Bakom Gästabudet står, förutom Söderköpings kommun, Söderköping S:t Anna församling samt Stadskärneföreningen.