På söndagen knackade hantverkare med ursprung i Storbritannien dörr i Söderköping. Ett exempel är på Eriksvik-området där dörrknackaren efter att konstaterat att taket på det aktuella huset behövde tvättas och fixas erbjöd sig att göra takjobbet för ett bra pris.
Det här är inget nytt fenomen, varje sommarhalvår brukar hantverkare från Storbritannien dyka upp på olika platser i landet för att erbjuda snabba jobb mot kontant betalning. Just nu finns de alltså i Östergötland och för några dagar sedan skedde en incident i Boxholm. Östgötacorrespondenten beskriver hur en villaägare betalade 18 000 kronor i depositionskostnad för tak- och fönstertvätt varpå hantverkarna försvann.
Runt middagstid på måndagen upprättades också en anmälan om skadegörelse i Vimanshäll i Linköpings kommun efter att kringresande hantverkare – utan att ha haft tillstånd – gjort åverkan på taket på en villa. I samband med detta hämtades tre av hantverkarna in för förhör.
Det är alltså inte i sig olagligt att erbjuda sina tjänster genom dörrknackning, eller för den delen att anlita någon att utföra arbeten på detta sätt. Däremot är det – just när det gäller denna sorts arbeten, som till exempel asfalts- och stenläggning eller takarbeten – förenat med vissa risker att anta erbjudandena. Från polisens sida anmodas viss försiktighet.
– Vad jag förstår har vi hittills i år inte haft några anmälningar eller klagomål på denna sida av kanalen men rent generellt sett tycker jag man ska vara försiktig oavsett vilken kategori av arbetskraft vi talar om, säger Helena Persson, utredningsbefäl vid Norrköpingspolisen.
En möjlig orsak till att det blir få anmälningar är att man ofta gör sig skyldig till skattebrott i och med att man anlitar dessa hantverkare, därför vill man inte anmäla.
– Man ska vara noga med att kontrollera att de som ska utföra arbetet har F-skattesedel och att det handlar om ett registrerat företag. Man måste veta vem man ska klaga hos om det uppstår bekymmer, påpekar Helena Persson som tillägger att man naturligtvis rekommenderar folk att inte anlita svart arbetskraft generellt, det är ju då alltså fråga om skattebrott.
Helena Persson framhåller också något som kanske inte alla tänker på när det gäller denna sorts arbeten.
– En annan viktig fråga är huruvida de som åtar sig jobbet är försäkrade. Man måste vara säker på att det inte drabbar en själv ekonomiskt i egenskap av arbetsgivare om det händer något under arbetets gång och hantverkarna då är oförsäkrade, säger Helena Persson.