Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svällande nota för anpassningen

Kostnaderna för bostadsanpassning överskred budget med drygt 700 000 kronor förra året. "Fler ansöker idag än för några år sen", säger Mikael Appelberg på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kostnaderna för bostadsanpassning har ökat i Söderköping.

Kostnaderna för bostadsanpassning har ökat i Söderköping.

Foto: Anette Östlund

Söderköping2018-04-18 19:00

Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag som skall användas till sådant som underlättar det dagliga livet för äldre eller människor med funktionsnedsättningar. Till exempel kan det handla om att ta bort trösklar, byta badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén. Bidraget kan variera mellan några tusen och hundratusentals kronor.

– En hiss kostar nästan alltid bortåt 100 000 kronor, då är det stora pengar, men det gör också att människor kan bo kvar hemma och det höjer livskvaliteten för dem, säger Mikael Appelberg.

Budgeten för bostadsanpassning sätts enligt en så kallad snöröjningsprincip, vilket innebär att om budgeten överskrids så måste kommunen skjuta till pengar. Till exempel hade samhällsbyggnadsnämnden förra året budgeterat för 2 miljoner medan kostnaden sen blev 2 701 354 kronor. Totalt har kostnaden ökat med ungefär en miljon sen 2015.

Mikael Appelgren har märkt av trenden att allt fler söker bidraget och tycker att det är positivt att fler fått upp ögonen för möjligheten.

– Det är ju så att gör man den här typen av insatser så kan man fördröja behovet av annan samhällsservice som skulle kosta mer.

En orsak han kan se till ökningen är att hemsjukvården övergick i kommunernas ägo för några år sen och att arbetsterapeuterna är bättre på att informera om att möjligheten finns.

– De hjälper också till att skriva ansökan, säger Mikael Appelberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om