Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Studenterna visade förslag

Fem studenter presenterade på tisdagen sin vision av hur man kan visualisera det medeltida Söderköping.

Fiskartorget. En båt ska enligt förslaget ligga i Storån.

Fiskartorget. En båt ska enligt förslaget ligga i Storån.

Foto: Joakim Blomqvist

SÖDERKÖPING2016-01-20 08:00

Det var i slutet av september som de fem studenterna från Medieteknik, Grafisk design och kommunikation, Kultur samhälle mediegestaltning (KSM) samt Politices kandidat fick en guidad tur i Söderköping, detta för att kunna ta sig an sin uppgift på bästa sätt. På tisdagen kom så slutpresentationen i det Demolaprojekt de under ett halvår arbetat med: Hur visa det som inte syns?

– Mycket i Söderköping syns inte för blotta ögat trots alla arkeologiska fynd och stadens forna storhet; den här uppgiften har gått ut på att hitta olika sätt att visualisera det medeltida Söderköping, berättar idé-ägaren Monica Stangel Löfvall på Medeltidscentrum i Söderköping som skickade in sitt idéförslag förra våren, detta kom alltså med bland projekten.

Gruppens presentation visar på en lösning som består av tre olika delar.

– Dels har vi en båt som ska byggas och som kommer att synas i stadsbilden, sedan har vi en virtual reality-kikare (VR) som visar en modellerad version av hur den medeltida staden såg ut. Vi vill också ha en karta på plats som visar de saker som finns att se runtom i staden, säger Henrietta Rydfalk, Medieteknik på Campus Norrköping.

Båten ska placeras i Storån vid Fiskartorget – den plats där man tror att den gamla hamnen var placerad – och här ska också den fasta VR-kikaren finnas. Dessutom ska det höras miljöljud på platsen.

– I kikaren ska man kunna se hur platsen man befinner sig på såg ut under medeltiden, hur mycket vatten som fanns i ån och var husen i staden var placerade, säger Henrietta Rydfalk som tillägger att det stora arbetet är att göra modelleringen av miljöerna

Cajsa Nolskog berättar att de flesta av eleverna kommer från andra delar av landet och inte har så stor erfarenhet av Söderköping. Man fick dock ett exemplar av Dick Harrisons bok om Söderköping samt annat info-material och en guidad tur av Monica Stangel Löfvall som grund för uppdraget.

– Vi som inte är från Söderköping visste inte om innan att det tidigare varit en viktig och stor hamnstad så det var en sak vi ville framhäva, säger Cajsa Nolskog.

Henrietta Rydfalk tillägger att man haft god hjälp av kartor och annat i Harrisons bok. Hon förklarar att den 3D-miljö man har i VR-glasögonen under presentationen är ganska enkel.

– Att göra en hel miljö med hög kvalitet är det stora jobbet som tar mycket tid. Annars skulle virtual reality-miljöer kunna utvecklas med flera kikare på olika platser eller med appar till mobilen.

De fem studenterna går olika program vilket är en av grunderna i Demola, att ha programöverskridande grupper. Under gång har man fått presentera (pitcha) sin idé för de andra Demola-projekten vid tre tillfällen.

– Det har varit sju projekt igång och vi vann faktiskt pris för bästa "pitch", säger Cajsa Nolskog som tycker att detta att man kommer från olika utbildningar varit positivt och gett flera synvinklar som resulterat i ett bredare slutresultat.

– Man har drömt om att man skulle kunna göra på ett visst sätt men kanske inte vetat hur man skulle gå till väga rent tekniskt men med hjälp av de andra kan man förverkliga idéerna.

Vad gäller Monica Stangel Löfvall har hon nu valt att köpa idén och är fri att använda dem men vill inte uppge den exakta summan.

– Det är inga stora pengar och ligger mellan 5000 och 50 000 kronor, berättar Monica Stangel Löfvall som tillägger att detta nu ska kostnadsberäknas, sedan återstår att se hur Söderköpings politiker och tjänstemän ställer sig.

– Jag skulle tippa på att det skulle kosta bortåt en miljon att realisera det här.

Demola

Drivs av Norrköping science park.

Studenter på Linköpings universitet får utveckla idéer i programöverskridande projektgrupper.

Vid projekttidens slut finns möjlighet för företagen att köpa loss resultaten av studenternas arbete i form av en licens.

Pengarna vid köp av idén går till studenterna. Projektet räknas som en kurs som ger åtta högskolepoäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om