Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Station blir kontor

När omorganisationen inom polisen genomförs talar mycket för att Söderköpings polisstation på sikt läggs ner. Men polisens ambition är att stärka den lokala närvaron.

Kontor? Polisstationen kan komma att bli poliskontor efter omorganisationen.

Kontor? Polisstationen kan komma att bli poliskontor efter omorganisationen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-10-04 13:25

En större polisiär omorganisation genomförs alltså till årsskiftet. Denna kommer för Östergötlands del troligen att innebära att flera stationer (bland annat Söderköpings) på sikt läggs ner för att omvandlas till poliskontor, något som skapat viss oro för polisneddragningar.

– Vad gäller hur den lokala personalsituationen ska se ut är det ett arbete som återstår men det är viktigt att skilja på lokalfrågan och verksamheten, säger Björn Lidö, biträdande operativ chef vid polismyndigheten i Östergötland som menar att detta rentav kan bli en förbättring.

Polisen har under den senaste tiden genomfört informations- och dialogmöten med flera av Östergötlands kommuner för att förklara och förankra vad denna ändring går ut på.

– Hela reformen går ut på att vi ska närma oss medborgarna och utgå från de lokala problemen som finns på olika orter, upplyser Björn Lidö som tillägger att man fortsatt vill satsa på kontinuitet och lokalkännedom hos de poliser som ska jobba i lokalpolisområdena.

En ny arbetsform kommer också att presenteras efter nyår.

– Vi ska ta reda på hur de lokala behoven ser ut, sedan ska vi enas om vad allmänheten ska kunna kräva av oss lokalt i så kallade medborgarlöften. Det är ett nytt grepp för oss och är tänkt att göra polisens roll tydlig och konkret för medborgarna, säger Björn Lidö som också framhåller vikten av samverkan med kommunen, något som fungerat bra i Söderköping.

– Det är naturligtvis något vi ska behålla och utveckla.

Omorganisationen

21 polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen samt Statens kriminaltekniska laboratorium bildar en sammanhållen polismyndighet 1 januari 2015.

Sju polisregioner med omkring 35 polisområden och cirka 99 lokalpolisområden kommer att bildas.

Polismyndigheten ska, med start 2015, genomföra lokala trygghetsundersökningar i Sveriges kommuner, dessa ska sedan ligga till grund för att sätta lokala mål och avge sk medborgarlöften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om