En större polisiär omorganisation genomförs alltså till årsskiftet. Denna kommer för Östergötlands del troligen att innebära att flera stationer (bland annat Söderköpings) på sikt läggs ner för att omvandlas till poliskontor, något som skapat viss oro för polisneddragningar.
– Vad gäller hur den lokala personalsituationen ska se ut är det ett arbete som återstår men det är viktigt att skilja på lokalfrågan och verksamheten, säger Björn Lidö, biträdande operativ chef vid polismyndigheten i Östergötland som menar att detta rentav kan bli en förbättring.
Polisen har under den senaste tiden genomfört informations- och dialogmöten med flera av Östergötlands kommuner för att förklara och förankra vad denna ändring går ut på.
– Hela reformen går ut på att vi ska närma oss medborgarna och utgå från de lokala problemen som finns på olika orter, upplyser Björn Lidö som tillägger att man fortsatt vill satsa på kontinuitet och lokalkännedom hos de poliser som ska jobba i lokalpolisområdena.
En ny arbetsform kommer också att presenteras efter nyår.
– Vi ska ta reda på hur de lokala behoven ser ut, sedan ska vi enas om vad allmänheten ska kunna kräva av oss lokalt i så kallade medborgarlöften. Det är ett nytt grepp för oss och är tänkt att göra polisens roll tydlig och konkret för medborgarna, säger Björn Lidö som också framhåller vikten av samverkan med kommunen, något som fungerat bra i Söderköping.
– Det är naturligtvis något vi ska behålla och utveckla.