I mitten av mars berättade NT att ett nytt gym smygstartat ute på Fixområdet. Men det visade sig att det bygglov som krävdes för verksamheten inte var beviljat. Michael Rask hade dock fått en muntlig försäkran från en tjänsteman om att bygglovet skulle gå igenom och han visste att grannarna runt omkring, som skulle ge sitt medgivande till verksamheten, var positiva.
Den 21 mars gjordes en oanmäld inspektion i lokalen där tjänstemannen talade om för entreprenören att det här kommer innebära ett vite för verksamheten. Ingen kontakt hade tagits med Michael Rask.
– Det jobbigaste med det här var att alla entreprenörer som var här och byggde gick hem för att de blev osäkra på om de skulle få betalt eller inte.
Bygglovet fick Michael Rask tre dagar efter inspektionen, precis som utlovat.
Verksamheten bedrivs i en fastighet som i detaljplanen är till för industri och inte handel. Företaget får därför ett tidsbegränsat bygglov på fem plus fem år. Men intill gymverksamheten, i samma hus, ligger ett bageri och en veterinärklinik.
– Hur de har sett mellan fingrarna med det förstår inte jag. Jag tar det här som något personligt emot mig, säger Michael, som har valt att bestrida boten.
Han menar att de som tränade där i början var gamla kunder från det tidigare gymmet de hade, och att inga betalande kunder varit där före den 7 april.
– Det var tolv dagar efter att jag fått bygglovet.
Michael Rask är kritisk till bemötandet från kommunen, framför allt mot bakgrund av den 10-punktslista som gjorts för att förbättra företagsklimatet.
– Där har man gjort upp med näringslivet om hur man ska agera och så gör de precis tvärtom.
– Jag känner det som en spark i baken. Och jag vet många entreprenörer som reagerar på att kommunen inte ser positivt på det här i stället.
I dag kommer samhällsbyggnadsnämndens utskott ta beslut om och i så fall hur stort vite som ska utdömas.
– Det finns olika nivåer på det, vilken grad man kan tycka att det här hör hemma i, så jag vill inte yttra mig om vad det kan bli för beslut, säger Gerd Aronsson (S), ordförande i utskottet.
Förslaget från tjänstemännen ligger på drygt 20 700 kronor.
– Det är industrilokaler och då får man helt plötsligt inte göra något annat i dem, då måste man begära att planen görs om, och gör man inte det utan satsar ändå så har man gjort något som inte är riktigt lagligt.
Michael Rask anser att kommunens agerande inte går ihop med 10-punktslistan för ett bättre företagsklimat. Hur ser du på det?– Han hade ju kunnat vänta en vecka så hade det här inte varit så stort problem. Men där står ju ord mot ord.