Det hela började med att hon fick höra talas om det som kallades ”tattarkravallerna” i Jönköping 1948 (kravaller riktade mot resandefolk utförda av lokalbor som stöddes av lokalpressen) och sedan företog en resa till nämnda stad. Väl i Jönköping såg Majgull Axelsson ett hus i närheten av Sofia kyrka och insåg att det var där hon bodde, ja Miriam alltså. Hon skulle komma att bli huvudperson i Majgull Axelssons bok: ”Jag heter inte Miriam” som kom ut i våras.
Boken handlar om romernas utsatthet under andra världskriget men också i Sverige under efterkrigstiden. Boken kom ut nästan samtidigt som regeringen släppte sin vitbok om kränkningarna av romer under 1900-talet och strax efter att polisens romregister blivit känt. Men det var en slump enligt Majgull Axelsson som för övrigt jobbade som journalist på Folkbladet under 1970-talet.
– Jag började med boken redan 2011 så det sambandet finns inte, berättar hon innan föreläsningen.
Hon betonar att detta med antiziganism och övergrepp mot romer inte är historia utan levande i nutiden.
– Det är bara tre år sedan som romerna fick ett minnesmärke i Berlin trots att man tror att omkring 500 000 romer gick åt i lägren under andra världskriget. Sverige hade för övrigt invandringsförbud för romer ända fram till 1954, så det är förståeligt att det finns en misstänksamhet mot majoritetssamhället.
Huvudpersonen i boken: Miriam, heter från början Malika och är rom. När hon ska flyttas från Auschwitz till kvinnolägret Ravensbrück antar hon en död judinnas identitet: Miriam. Detta leder till att hon klarar sig levande ur kriget via Folke Bernadottes ansträngningar och hon bosätter sig till slut i Aneby men Miriam behåller hemligheten om sitt ursprung ända till hon fyller 85 år. En av orsakerna är att hon efterhand märker att även Sverige är fullt av fördomar mot romer.
Föreläsningen uppskattades av de cirka 70 personer (fullsatt) som kommit till Stinsen. Majgull Axelsson låter "Miriam" bilda ram åt den romska historien och inte minst i beskrivningen av Auschwitz och behandlingen av tredje rikets fångar är det mycket tyst i salen. Det är starka bilder hon manar fram men också ögonblick av triumf i allt det mörka. Det manar också till eftertanke om hur vi ser på romer idag, här och i övriga Europa.
Föreläsningen anordnades av Söderköpings föreläsningsförening Nyfiken på.