Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Språngbräda för unga

Förra tisdagen startade projektet Språngbrädan med ett möte på Stinsen. Det handlar om att stötta ungdomar som vill starta eget i sommar.

Företagsråd. Joel Evermark och Sabina Franzén lyssnar på de goda råden under "Språngbrädans" första träff.

Företagsråd. Joel Evermark och Sabina Franzén lyssnar på de goda råden under "Språngbrädans" första träff.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-05-05 10:35

Det är tisdag kväll och ett möte äger rum i ett av Stinsens rum, det handlar om den första träffen inom ramen för projektet "Språngbrädan". Projektet är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum, Coompanion Östergötland samt Söderköpings kommun och syftar till att med rådgivning och tips stötta ungdomar som vill starta eget.

– Vi ska till exempel gå igenom affärsidén, affärsplanen och så budget, berättar Johan Listenius från Nyföretagarcentrum för de fyra ungdomar som kommit på den första av sex träffar, vid sommarlovets början ska ungdomarna vara klara att starta eget.

– Det är er drivkraft som är det viktiga men vi ska hjälpa er så mycket som möjligt, säger Kjell Eriksson från Coompanion Östergötland och berättar lite om det kommande upplägget.

Sedan får ungdomarna berätta om sina affärsidéer. Mattias Lindvall går i tvåan på Fria läroverket och är här tillsammans med Jimmie Bergström från nian på Ramunderskolan. De har planer på att starta någon form av bageriverksamhet och får rådet att kolla det här med tillstånd vad gäller godkänt kök och annat. Dessutom finns lite speciella problem när man inte har fyllt 18 år men det lovar Johan Listenius och Kjell Eriksson att hjälpa till med.

Här finns också Joel Evermark och Sabina Franzén som bägge går i trean, samhälls på Hagagymnasiet. Deras idé är lite mer konkret, Sabina har med sig teckningsprover som de två har tänkt sig att trycka på tröjor.

– Hon får stå för tecknandet, jag för pappersarbetet och marknadsföring, säger Joel.

De ser framför sig att sälja till dansgrupper och andra som vill ha loggor, eller på marknader som augustifesten, men även internetförsäljning finns på agendan.

Johan Listenius delar ut en affärsplan och går sedan igenom med deltagarna hur den ska fyllas i. Här finns allt med: från affärsidén till kund- och marknadsbedömning, från ens styrkor och svagheter till budget. Johans tips är att hålla sig till de tre k:na: Kort, Koncist, Koncentrerat.

Joel och Sabina är inte berättigade till halvtids ferielön som de som går ettan eller tvåan på gymnasiet, men planerar att börja i mindre skala för att sedan öka verksamheten.

– Vi får testa teckningarna på kompisar, "skulle du vilja ha på dig det här?" så man satsar på de motiv som går hem, säger Sabina Franzén efter mötet och tillägger att hon alltid velat jobba kreativt..

– Anledningen till att vi sökte Språngbrädan är att det var svårt att hitta sommarjobb, det känns jättebra att det här finns, säger Joel Evermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om