Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spice-situationen bättre

Läget vad gäller bruket av Spice i Söderköping bedöms som lugnt för tillfället men i Ungdomsgruppen håller man situationen under noggrann uppsikt.

Patrik Andersson, enhetschef på Focus, ingår i den ungdomsgrupp som bevakar situationen för Söderköpings unga, bland annat vad gäller droger.

Patrik Andersson, enhetschef på Focus, ingår i den ungdomsgrupp som bevakar situationen för Söderköpings unga, bland annat vad gäller droger.

Foto:

SÖDERKÖPING2014-11-11 14:40

Det är nu snart två år sedan som en 18-årig man från Söderköping avled efter en misstänkt överdos av nätdrogen Spice. I december 2012 fördes också två andra personer till sjukhus efter Spice-rökning. På senare tid har användningen av Spice åter ökat i hela landet och ett antal överdoser och även dödsfall med misstänkt koppling till drogen har inrapporterats.

Patrik Andersson, enhetschef på fritidsgården Focus är en av de som ingår i Ungdomsgruppen där professionell personal inom olika fält bedömer situationen vad gäller de unga. I denna grupp ingår också representanter från polisen, socialtjänsten, Ramunderskolan och Nyströmska samt Elevhälsan och här tycker man att situationen har förbättrats väsentligt sedan 2012.

– Vi hade ett möte för en vecka sedan och det vi kan säga är att ingen i gruppen lyfter någon speciell oro, alltså om att det till exempel skulle pratas mycket om Spice bland ungdomar. Det är samma känsla som gruppen hade efter sommarlovet, berättar Patrik Andersson som tillägger att man träffas två gånger per termin och oftare om det krävs.

Det framkommer dock ett och annat rykte emellanåt och det är naturligtvis svårt att bedöma sanningshalten i sådana, men man gör sitt bästa.

– När det kommer fram ett rykte vill vi snabbt ta ett snack med de som är bärare av detta för att bekräfta trovärdigheten – och inte minst för att förhindra att rykten sprids, det gäller att vi är på tå i de här frågorna och är snabba att agera när vi hör saker. Naturligtvis är det osannolikt att det inte skulle finnas något Spice i Söderköping, säger Patrik Andersson.

I Ungdomsgruppen har tankar nu fötts om att jobba med förebyggande åtgärder.

– Vi ska ta upp den frågan på vårt decembermöte, tanken är att göra en informationsdragning för alla elever som fyller 15 år samt föräldrar och i så fall skulle den äga rum till vårterminen, säger Patrik Andersson som tror att det förebyggande perspektivet är viktigt.

– Framförallt tror jag att vi kan få tidiga signaler på om något händer och på det sättet även kan störa denna verksamhet i ett tidigt skede.

I en liten kommun som Söderköping kan det göra stor skillnad väldigt fort om enskilda ungdomar och gäng införskaffar Spice och det sprids vidare.

– Ja, börjar det ta fart kan det gå snabbt så vi får inte slå oss till ro. Det är viktigt att vi är ödmjuka inför de här frågorna, säger Patrik Andersson.

Spice

Spice är ett samlingsnamn för olika substanser som liknar cannabis.

Effekterna liknar de man får av cannabis men ruset är ofta kraftigare och med centralstimulerande effekter.

De vanligaste symptomen efter spicerökning är olika former av psykisk påverkan som yrsel, förvirring, overklighetskänsla, hallucinationer och hjärtklappning.

På senare tid har det skett en ökning av allvarligare symptom som djup medvetslöshet, kramper, stroke, syrebrist i hjärtat och akut njursvikt.

Drogen har orsakat två dödsfall och flera allvarliga förgiftningar bara den senaste månaden.

Källor: Giftinformationscentralen, polisen och drugsmart.com. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om