Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söderköping trygg kommun

Söderköping är en av de tryggaste kommunerna att leva i. Man klättrar nu till en elfte plats bland Sveriges 290 kommuner i ny statistik över trygghet och säkerhet.

Söderköpings kommun klättrar till 11 plats i trygghetslistan bland Sveriges 290 kommuner.

Söderköpings kommun klättrar till 11 plats i trygghetslistan bland Sveriges 290 kommuner.

Foto: mikael strand

SÖDERKÖPING2016-02-16 13:00

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som nu för åttonde gången publicerar sin statistik om trygghet och säkerhet i en öppen jämförelse. I denna väger man samman nationell statistik för att visa hur tryggheten ser ut i landets kommuner utifrån de fyra utfallsindikatorerna: Personskador, utvecklade bränder i byggnad, våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott.

I 2015 års statistik kan utläsas att Söderköpings kommun uppvisar en mycket positiv trend när det gäller trygghet och säkerhet; från 2014 års 18:e plats klättrar man nu till en elfteplats bland Sveriges 290 kommuner. Om man tar kategorin våldsbrott ligger Söderköping på 4,1 anmälda våldsbrott per 1000 invånare, medianen för Sverige är 8,1. Detta är en minskning från 2014 medan anmälda stölder ligger på samma nivå: 26,9 per 1000 invånare.

– Vi har legat topp 20 på den här listan i många år nu och det är naturligtvis väldigt skönt, kommenterar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Söderköping är typisk bland de som ligger bäst till på denna lista: Genomsnittligt toppar förortskommuner och pendlingskommuner med färre invånare än genomsnittskommunen i Sverige (34 000).

– En faktor är naturligtvis storleken på staden, Söderköping har jämförelsevis väldigt lite social segregering och inte så mycket utanförskapsområden, det tror jag bidrar också, säger Mattias Ravander.

Detta vill man också fortsätta med när man i år får 55 boendeanvisade nyanlända med upphållstillstånd till kommunen i och med anvisningslagen.

– Vi ska ha fortsatt blandad bebyggelse ocfh integrerade bostadsområden, säger Mattias Ravander som berättar att planarbetet med bostäder pågår just nu.

– Det går ännu inte att säga var detta kan ligga, det kan bli där det förut talats om bakom Sofies gård eller vid annat lämpligt område. Förhoppningsvis kan vi ta ett beslut till nästa sammaträde i början av mars och hoppas att bostäder kan vara på plats till nästa vinter.

Årets tema i årets öppna jämförelse är kommunal räddningstjänst och SKL och MSB nämner att man ser en trend att kommuner vinner stordriftsfördelar när man går samman i kommunalförbund. Detta är också precis vad Söderköping gjort i och med sitt inträde i Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) från och med den 1 januari 2015 då man får ökad expertis vad gäller till exempel tillsynsärenden.

011-200 472

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om