– Vi är ju framförallt en så kallad boendekommun, där många människor bosätter sig, för att sedan pendla till någon av våra närliggande kommuner, säger kommunalrådet Mattias Ravander (S). Då handlar det förstås främst att man arbetspendlar till Norrköping och Linköping.
Vet du hur många det rör sig om?
– Vi brukar säga att två tredjedelar av vår arbetsföra befolkning pendlar till andra kommuner, så vi brukarräkna med att vi har mellan cirka 4 000 och 4 500 människor, som arbetspendlar ut från Söderköping.
Ser du enbart positivt på den stora utpendlingen?
– Ja, det är positivt att befolkningen ökar, men vi måste samtidigt vara medvetna om att det ställer högre krav på kommunen, när vi växer med fler invånare. Det gäller bland annat att vi tänker efter noga när vi planerar vår samhällsservice till invånarna, så att man täcker upp situationen, där större delen av vår befolkning befinner sig någon annanstans än i Söderköping under större delen av dagen.
När det gäller befolkningssiffran, kan man läsa på kommunens hemsida att Söderköping hade 10 162 invånare år 1974, när Söderköpings kommun färdigbildades. Något man kan jämföra med dagens siffra som växt till 14 289.
– Vårt närmaste mål är att komma över 14 300 igen, som vi varit tidigare, säger kommunchefen Susanne Sandlund. Och på sikt hoppas vi kunna öka befolkningssiffran med cirka 150 nya invånare varje år.
– Inte minst när nya vägen mellan Norrköping och Söderköping står klar, för då underlättas ju pendlingen ännu mer samtidigt som vi hoppas att nya vägen också skapar fler jobb här i Söderköping.