Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärgårdstomter stoppas av domstol

Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för ett område i Finnkroken. Orsaken är att vatten- och avloppsfrågan inte är tillräckligt utredd.

Detaljplan upphävs. VA-frågan är inte tillräckligt utredd anser Mark- och miljödomstolen, och upphäver en detaljplan i Finnkroken. Bilden har inget med det aktuella fallet att göra.

Detaljplan upphävs. VA-frågan är inte tillräckligt utredd anser Mark- och miljödomstolen, och upphäver en detaljplan i Finnkroken. Bilden har inget med det aktuella fallet att göra.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2017-08-10 06:00

Detaljplanen möjliggör byggnation av totalt tre bostäder och ligger inom riksintresseområde, och delvis inom strandskyddsområde, i Sankt Anna. Planen antogs första gången 2015, men upphävdes av länsstyrelsen då VA-frågan inte ansågs vara löst. Efter kompletteringar fattades ett nytt beslut i september i fjol och efter att länsstyrelsen beslutat att inte ompröva ärendet valde sju personer att överklaga till mark- och miljödomstolen. De klagande anser att en fastighetsägares enskilda intresse satts före det allmännas intresse och att kommunens hantering av ärendet varit bristfälligt.

Mark - och miljödomstolen ger de klagande rätt vad gäller utredningen av vatten- och avloppsfrågan. Det ”råder en alltför stor osäkerhet om det föreligger en fungerande lösning vad gäller omhändertagandet av spillvatten” skriver de bland annat.

I målet framkommer att länsstyrelsen den 26 juni i år förelagt kommunen att inrätta ett ”verksamhetsområde för spillvatten” som innefattar det aktuella området.

– Det tyder ju på att det finns någon slags behov av åtgärder vad gäller avloppsvatten i området, säger Lars Fransson, tekniskt råd på Mark- och miljödomstolen.

Även vattenförsörjningsfrågan är oklar. Boende i området uppger i överklagan att det periodvis är vattenbrist och att en brunn har blivit förstörd av saltvatteninträngning. De ser en risk att ytterligare vattenuttag i område skulle förvärra situationen. Mark- och miljödomstolen tycker inte att kommunen tillräckligt klarlagt hur nyborrade brunnar skulle påverka vattentillgången. ”Det finns inte redovisat något underlag från kommunens sida vad gäller tillgången på grundvatten eller de hydrologiska förhållandena i övrigt” skriver de i domen.

– Jag kan bara konstatera att vi har olika åsikter. Vi har tillsammans med exploatören visat att det är möjligt att hantera de här tre tomterna men de har kommit till en avvikande slutsats. Nu får vi gå igenom domen efter semestern och se hur ska gå vidare, säger Johan Cöster, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har bedömt det som att de här tre tomterna varken gör till eller från i den vattensituation som är, och avloppsnätet ska enligt uppgift kunna hantera de här tillkommande husen.

De klagande påpekar också avsaknaden av en miljökonsekvensbeskrivning och anser att planen strider mot miljöbalken då kommunen inte gjort en korrekt bedömning av planens påverkan på miljön. Detta har domstolen inte prövat då det redan finns skäl för att upphäva planen.

– Som lagstiftningen ser ut i dag är det väldigt sällan man gör miljökonsekvensbeskrivningar, då handlar det om mycket större ingrepp, säger Cöster.

louise.asenheim@nt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!