Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sida för förslag och röstning

En webb-sida där man kan gå in och lägga ett direkt förslag och samla röster för att få det behandlat i nämnd. Det är nu verklighet i Söderköpings kommun.

Nyhet. På torsdagen lanserades e-förslagssidan på Söderköpings webb-sajt.

Nyhet. På torsdagen lanserades e-förslagssidan på Söderköpings webb-sajt.

Foto:

SÖDERKÖPING2015-03-19 16:00

Det är en tanke som legat och grott sedan förra året. I slutet på maj 2014 lanserades Söderköpings nya hemsida och tanken var då att e-förslag skulle introduceras till samma sommar. Det föll dock på tekniken:

– Tyvärr visade det sig att det var betydligt mer bakomarbete än vad vi trott, framförallt vad gäller det här med röstningen, berättade Christina Nilsson, chef för informationskontoret vid det tillfället.

På torsdagen är Christina Nilsson på plats i Stinsen, denna gång för premiärvisningen av den nya funktionen: e-förslag (eller som det stavas på sajten "eFörslag"). Närvarande är också bland andra kommunalråden Mattias Ravander (S) och Yvonne Persson (M). Här finns salta pinnar, chips och cider för att ordentligt kunna fira av den försenade premiären.

Mattias Ravander är mycket nöjd med att denna funktion nu äntligen kan komma på plats.

– Jag är mycket glad att stå här idag eftersom jag har varit med och tagit initiativ till den här modellen för medborgarinflytande, säger Mattias Ravander som tillägger att det här inte ersätter de traditionella, skrivna medborgarförslagen

Det hela fungerar så att man går in på eFörslag-sidan, därifrån kan man välja om man vill gå in och rösta på ett förslag eller om man vill skriva ett eget. Veronica Carlsson, webbutvecklare på kommunen, visar hur det hela går till:

– Om man ska rösta eller lägga ett eget förslag måste man skapa ett konto och logga in, det är kostnadsfritt och inte anonymt, vi vill ha både för- och efternamn, berättar Veronica Carlsson och visar med ett testförslag hur man gör: "Jag tycker man ska måla Stinsen grön".

Därefter måste man välja ett startdatum samt ett slutdatum, maxtiden för ett förslag är tre månader. Sedan måste förslaget godkännas av Informationskontoret innan det går ut som röstbart.

– Förslagen måste ju följa kommunens värdegrund och inte innehålla stötande formuleringar eller annat, säger Veronica Carlsson.

När förslaget väl är godkänt kan alltså andra medborgare gå in och rösta, man kan också dela direktlänken till förslaget på sociala medier som till exempel Facebook för att bilda opinion. Vad som krävs för att berörd nämnd måste ta upp förslaget är att det får 40 röster inom en period på 90 dagar. Man behöver inte vara kommuninvånare för att rösta och man har heller inga åldersgränser.

Tilläggas kan att förslaget om att måla Stinsen grön däremot redan är bortplockat, vi får nöja oss med den invanda tegelröda färgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om