Efter att överklagandet från Naturskyddsföreningen i Söderköping angående byggplanerna för Brunnsparken fick avslag från förvaltningsrätten i december har det pågått samtal mellan kommunen och Riksbyggen. Det verkar nämligen inte bli något mer överklagande.
– Vad vi vet är att Naturskyddsföreningen enligt vad de sagt sannolikt inte överklagar vilket innebär att det gamla beslutet vinner laga kraft, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Socialdemokraterna var i våras tillsammans med V, MP förutom Naturskyddsföreningen drivande i protesterna mot byggplanerna trots att samtliga tre partier, då i opposition, ursprungligen röstade ja till planerna. När den omröstningen gjordes gällde det dock ett trygghetsboende och byggherre var då det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden AB. Innan det senaste beslutet skulle tas i våras bildades en protestgrupp mot byggplanerna och frågan sköts upp till kommunfullmäktige-mötet (kf) i juni. En namninsamling drogs också igång och samlade till slut 2192 namnunderskrifter. Dessa överlämnades vid samma kf men ändå togs beslutet.
Efter beslutet har också majoriteten i kommunen skiftat och nu sitter S och MP i styrandeposition tillsammans med Moderaterna. Alltså är man inte odelat entusiastiska till lokaliseringen av seniorboendet men har också sagt att man accepterar beslutet. Vad gäller samtalen med Riksbyggen är huvudfrågan platsen för det tilltänkta seniorboendet. Man vill från kommunens sida kort sagt att boendet byggs på annan plats än den ursprungliga.
– Vi för diskussioner med Riksbyggen om hur man vill gå vidare med det gamla och ett eventuellt nytt avtal men vi är inte riktigt i hamn än, säger Ravander.
Det finns ändå en tidsram att förhålla sig till i dessa förhandlingar.
– I det ursprungliga avtalet med Riksbyggen finns en tidsgräns som säger att det ska börja byggas innan 1:e april för att avtalet ska vara giltigt, vill man hävda det gamla avtalet måste man antingen komma igång och bygga eller omförhandla det med kommunen, betonar Mattias Ravander som är tveksam till en omförhandling.
– Vi ser ju hellre en annan lösning.vilket gör att vi kanske inte är så jätteöppna för att omförhandla det gamla avtalet.
Hans bedömning är ändå att samtalen haft en positiv anda.
– Vår ingång är ju att inte bara göra det bättre för kommunen utan också hitta en lösning som är mer ekonomisk för Riksbyggen och deras bostadsrättsinnehavare. Vi hoppas hitta en win-winlösning, tillägger Mattias Ravander.