Söderköpings kommun har nu gjort en översyn av överförmyndarverksamheten. Orsaken är arbetsbelastningen och att nuvarande organisation inte längre är tillräcklig för de ökade arbetsuppgifterna. Detta presenterades på en pressträff på onsdagen med kommunstyrelseledningen.
– Det har förut varit politiker som skött det praktiska kring denna verksamhet på deltid vilket bland annat lett till att kontoret inte varit öppet dagligen, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd:
– Överförmyndare måste ha många kompetenser och verksamheten har ökat i omfattning, inte minst beroende på ett ökat antal ensamkommande flyktingbarn. Dessutom har komplexiteten i ärendena ökat.
Detta har alltså lett till en översyn.
– Vi har funderat på om detta kunde göras på ett mer professionellt och rättssäkert sätt. Nu föreligger ett förslag från förvaltningen om ökat samarbete med andra kommuner, berättar Yvonne Persson som menar att det är vanligt förekommande i små kommuner som själva saknar resurser till en större organisation:
– Som en jämförelse kan jag nämna att Linköping har 11 personer som jobbar med de här frågorna.
Nu inleder man ett samarbete med i första läget Finspång, man vill också ha med Valdemarsvik, detta är ännu inte klart.
– Vi anställer en person i Söderköpings kommun som samarbetar på tjänstemannanivå med motsvarande tjänst i Finspång. Däremot blir det inte en gemensam nämnd utan vi kommer att ha en egen överförmyndarnämnd med tre politiskt tillsatta personer, säger Yvonne Persson som bara ser fördelar med detta.
– Tillgängligheten ökas i och med att vi kan ha öppet på kontoret dagligen och dessutom stärks rättssäkerheten, det har varit sårbart förut och inte känts helt bra.