Det samlas ett antal barn vid Trafikgården mellan Vargstigen och Björnstigen på torsdagsförmiddagen. Det har blivit dags för årets version av trafiksäkerhetsdagen för kommunens tredjeklassare och elevgrupperna tar plats vid de sex stationerna för att förkovra sig.
Vid de olika stationerna finns representanter från polisen, räddningstjänsten och ambulansen men här finns också trafiksäkerhet och livräddning.
Simon Woss från NTF instruerar vid krocksläden, en bilstol på en släde som simulerar en krock vid låg hastighet (cirka sju kilometer i timmen). En docka får göra färden utan bilbälte och flyger mycket riktigt ur stolen. Sedan berättar Simon Woss om hur bältet ska sitta runt kroppen för att ge ett riktigt bra skydd.
Så har det blivit dags för barnen att känna på hur det känns att krocka i denna hastighet (med bältet på förstås). Först ut är Tuva Fredriksson från Brobyskolan som ser till att bältet sitter som det ska, så åker stolen iväg och smäller i stoppet. Bältet gör precis vad det ska men även i denna låga fart blir det som en mindre krock.
– Det var lite läskigt, säger Tuva och berättar att det känns lite i axeln efteråt.
– Men jag brukar alltid ha bilbälte på mig annars också.
Vid livräddningsstationen står Johanna Degerman från Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund, och instruerar hur man ska bete sig med isdobbar. Så får barnen prova på, de får klä på sig ett plastskydd och så får de dra sig fram över gräset med hjälp av dobbarna. För Albert från Mogata går det snabbt att krypa hela sträckan.
Har du provat isdobbar förut?
– Nej, men jag kör mycket karate, förklarar Albert medan han får hjälp att ta av sig plasten.
Sandra Ljungdahl och Mikael Appelberg från samhällsbyggnadsförvaltningen finns på plats och är glada att räddningsfordonen fortfarande står där de ska.
– Det är ju alltid lite svårt med räddningstjänsten, det första året vi anordnade säkerhetsdag så fick de larm och var tvungna att åka iväg, berättar Mikael Appelberg.
Varje år skickas inbjudningar ut till samtliga skolor om att delta i säkerhetsdagen och de allra flesta anmäler sig.
– Det ingår ju trafiksäkerhet i skolplanen så det här blir ett bra sätt för skolorna att genomföra det på, säger Sandra Ljungdahl.