Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska kommunen jobba mot klottret

”Vår största förhoppning är att ungdomarna själva ska reagera och föra information vidare”. Det säger Patrik Andersson, chef på Focus fritidsverksamhet, apropå klotterproblemet i staden.

Patrik Andersson. Chef på FOcus fritidsverksamhet.

Patrik Andersson. Chef på FOcus fritidsverksamhet.

Foto:

Söderköping2017-04-25 06:00

Patrik Andersson sitter också med i den grupp som jobbar med kommunens medborgarlöfte, där klotter och skadegörelse är ett av de prioriterade områdena. En konkret åtgärd som planeras är att låta Peter Tauberman, driftchef på gata/park, ingå i den ungdomsgrupp där representanter från skola, socialtjänst och polis träffas för att diskutera ungdomsfrågor. Det är Peter Tauberman som har en översikt av skadegörelsen och som gör polisanmälningarna.

– I stället för att det bara blir en pappersprodukt kan han verbalt beskriva läget. Vi kan titta på taggar (klottrarnas signatur. reds anm.) och i bästa fall komma ihåg dem och prata med unga om dem.

– På så sätt kan vi hjälpas åt att ringa in en grupp eller individ.

Patrik Andersson är bekymrad över de stora summor pengar som går åt till att sanera klottret men han anser inte att övervakningskameror är ett bra alternativ för att stävja skadegörelsen.

– Det som är positivt är att vi har ett bra nätverk till ungdomarna och jag hoppas att några av dem snart tycker att det gått för långt.

Har du någon teori om varför det eskalerat just nu?

– Det är svårt att veta, men det handlar som vanligt om att vilja synas och skaffa sig högre status inom en mindre grupp. Att visa att man vågar ta klivet utanför ramarna.

Är det inte ett stort steg att föra information vidare?

– Jo, därför tror jag det är lättare för ungdomarna att prata med någon personal på Ramunderskolan till exempel som de har en bra relation till, de väljer kontaktytor som de känner sig bekväma med.

– Sen är det också så att ju fler poliser som rör sig bland unga desto lättare blir det att ta kontakt med dem. Det handlar också om att ställa frågor, det är sådant som underlättar för att ungdomarna ska börja prata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om