När Folkbladet träffar den folkpartistiska kommunalpolitikern Inga-Lill Östlund vid Hagatorget har solen och värmen kommit åter och många är färgerna på de prunkande blommorna i parken intill. Hon har en lång politisk karriär att se tillbaka på – en karriär som på intet sätt är över.
– Det var på 1970-talet som jag blev ombedd att gå in i kyrkopolitiken och trots att jag var lite tveksam hoppade jag på det. I början av 80-talet ville de att jag skulle ta fler uppdrag och då valdes jag in i fritidsnämnden, det var så på den tiden att man fick börja där, dög man i den nämnden fick man tyngre uppgifter, minns Inga-Lill Östlund.
Hur kom det sig att det blev Folkpartiet?
– Jag började intressera mig för politik under partiledaren Bertil Ohlins tid och jag tyckte att han hade en sund människosyn, sedan är ju Folkpartiet också det mest liberala partiet. Själv drar jag väl mer mot socialliberalism, jag har en tro på människans egen kapacitet men alla kan komma i ett läge där man behöver stöttning på olika sätt, berättar Inga-Lill Östlund.
Hon uttrycker oro över vissa samhällsförändringar som till exempel påverkar arbetsmarknaden.
– Förr fanns det någon form av jobb för alla men idag krävs att man har teoretiska utbildningar, ungdomar som har sina talanger inom det praktiska har svårt att ta sig fram, likaså nyanlända. Det är viktigt att vi tar bra hand om ungdomarna och jag tror att vi kan bli ännu bättre på att samarbeta med näringslivet vad gäller till exempel praktikplatser.
Inga-Lill Östlund har jobbat inom skolvärlden i närmare 40 år men egentligen var det meningen att hon skulle gå i pension till höstterminen men riktigt så blir det nu inte.
– Jag hänger i ett litet tag till eftersom min efterträdare inte kan komma på plats till terminsstarten, berättar Inga-Lill som säger sig ha trivts "otroligt bra" på sin arbetsplats Ringarums skola som speciallärare.
Hon tycker att skolan har förändrats under sin tid:
– Jag tror man gjorde en stor miss i lärarutbildningen när kraven sänktes, det är oerhört viktigt att lärare har grundläggande kunskaper i kärnämnena. Sedan är det min erfarenhet att vissa barn mår bra av att ha strukturerad undervisning, skolans uppgift är i första hand att lära ut enligt skolplanen och inte att fostra.
Vad gäller politiken har hon under det knappa året efter valet provat på en helt ny roll: oppositionsråd.
Hur har det gått att anpassa sig till det efter så många år i majoritet?
– Till att börja med kändes det väldigt annorlunda och lite ovant men med tiden ser jag mer och mer fördelar med att vara på den andra sidan också. Framförallt har samarbetet mellan FP, C och KD fördjupats och utvecklats och det är väldigt roligt, tycker Inga-Lill Östlund.
Hon vill poängtera att man strävar efter att vara en konstruktiv opposition.
– Som opposition skulle man ju kunna föreslå vad som helst egentligen men vi vill vara realistiska, dessutom är kommunpolitik lite annorlunda än rikspolitik. Jag tror att vi i stort sett har samma mål, sedan har vi lite olika vägar att nå fram, säger Inga-Lill Östlund som ändå tycker att Söderköping är en välmående kommun.
– Sedan hoppas jag att det går att utveckla ännu mer men samtidigt är det viktigt att inte rusa iväg, vi ska ha en ekonomi i balans.
En annan fråga hon ser som viktig är att hålla ihop kommunen.
– Jag tillhör de som inte vill ställa landsbygd mot stad, båda är lika värdefulla och båda behövs och är viktiga för varandra. Men vi måste skapa förutsättningar för att kunna leva på landsbygden.
Maten – framförallt för de äldre är också en stor fråga.
– Jag är för att handla mer småskaligt och höja kvaliteten, gamla idag lider inte av övervikt utan är snarare undernärda när maten istället ska vara en höjdpunkt på dagen, säger Inga-Lill Östlund som ser fram emot när beslutet om nytt kostpolitiskt program ska fattas.
I nästa vecka drar politiken igång igen och sommarlovet är slut, så även för Inga-Lill Östlund, Söderköpings nyaste oppositionsråd.