Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordmånga nya träd vid kanalen

Göta kanal är inte bara Sveriges längsta kanalbygge, utan också världens längsta trädallé. Men en trädallé som mår dåligt...– Åtminstone på många ställen, där träden dött av ålder eller sjukdom och det är därför vi nyplanterar träd, så mycket vi kan, säger Anders Donlau, vd för AB Göta kanalbolag som häromdagen hade en trädplanteringsceremoni i Motala, för årets rekordmånga nya träd och trädfaddrar.

Unga och gamla är med och gör en insats för nyplantering av träd längs Göta kanal.

Unga och gamla är med och gör en insats för nyplantering av träd längs Göta kanal.

Foto: Fotograf saknas!

SÖDERKÖPING2013-10-30 22:39

Totalt planteras träd för mer än en kvarts miljon kronor.

– 50 personer har blivit nya trädfaddrar och för varje såld kanalbiljett har 100 kronor gått oavkortat till Göta kanalbolags trädprojekt. Så varje båt som åkt Göta kanal har därmed bidragit till att klimatkompensera sin resa. Dessutom har kanalbolaget avsatt extra medel till årets trädprojekt.

Vad kan du berätta om själva allén?

– Från början 1832 kantades kanalens nio landmil av 16 000 träd, berättar Anders Donlau. Men eftersom många dött, framförallt många almar som drabbats av ålderskrämpor och almsjukan, så är vi idag nere i 10 000 träd. Vår målsättning är givetvis att komma upp i 16 000 igen och nyplanteringen handlar enbart om lönn och lind, som bedöms som livskraftigare än almar.

AB Göta kanalbolag genomför varje år återplanteringar av trädallén som omger Göta kanal. Den vackra allén längs kanalen med skiftande trädarter är en viktig del av det värdefulla byggnadsverket och behöver fortlöpande förnyas. När Göta kanal byggdes planterades ca 16 000 träd vilket gör det till världens längsta allé. Både privatpersoner och företag kan delta i bevarandet av Göta kanals trädallé genom att bli trädfaddrar. Det har blivit en uppskattad gåva i samband med olika högtidsdagar. Ett kanalträd kostar 2 000 kr, och givaren får sitt namn på de trädfaddertavlor som finns på elva platser längs kanalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om