Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Protest mot Östgötatrafiken

Östgötatrafiken tog i måndags bort alla fysiska tidtabeller för att istället hänvisa till webb och appar. Nu kommer protester från flera håll.

Protest. Malin Amnér, turismstrateg; Ann-Louise Kroon, Stadskärnan; Kristina Hagernäs, Infokontoret samt Magnus Berge (C), kommunalråd och Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare vid de tidtabeller man egenmäktigt satt upp.

Protest. Malin Amnér, turismstrateg; Ann-Louise Kroon, Stadskärnan; Kristina Hagernäs, Infokontoret samt Magnus Berge (C), kommunalråd och Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare vid de tidtabeller man egenmäktigt satt upp.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-06-20 15:19

Det var i måndags som Östgötatrafiken tog bort samtliga tidtabeller från busshållplatserna utan att kommunens företrädare eller personalen på Infokontoret (som är försäljningsplats för biljetter) fick någon förvarning. Detta har lett till att företrädare för kommunen samt näringslivet har reagerat.

– Östgötatrafiken hänvisar till hemsidan samt appen men det finns en mängd skäl till att alla inte kan utnyttja appar eller internet, man kan till exempel vara gammal eller ha ett handikapp, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare på kommunen.

Motivet Östgötatrafiken har gett är att eftersom de så ofta ändrar i tidtabellerna är det svårt att hålla dem aktuella. Detta är ett argument man inte köper fullt ut.

– Det är inte dåligt att använda ny teknik men man kan inte välja bort andra sätt att informera, fortsätter Barbro Mellqvist.

Denna förändring sker när högsäsongen drar igång för sommarstaden Söderköping.

– Det är så dumt så man baxnar, Många turister landar här men vill kanske ta bussen till Norrköping eller Kolmården. Man gör det svårare för de som sällan åker att använda kollektivtrafiken i en tid då vi ska tänka på miljön och öka kollektivtrafiksanvändningen, säger Ann-Louise Kroon, ordförande för företagarföreningen Stadskärnan.

Barbro Mellqvist har framfört dessa synpunkter till Östgötatrafiken men tycker inte hon mött förståelse för sina argument.

– Kommunen har inte fått någon information, om de bara hade tagit ett steg mot oss kunde vi ha hjälpts åt för att lösa det här på ett bra sätt, säger hon och nämner att detta också är en jämställdhetsfråga i och med att många kvinnor utnyttjar kollektivtrafiken.

Det var för ett par år sedan som landstinget blev trafikhuvudman och Östgötatrafiken är alltså utförare av kollektivtrafiken i Östergötland. Sedan sker ett samråd mellan kommunen och landstinget i kollektivtrafiknämnden.

– Vi har där framfört att folk tycker att det är för krångligt att åka buss, Östgötatrafiken jobbar på en marknad där man konkurrerar och borde ha en högre servicenivå, påpekar Magnus Berge (C), kommunalråd.

Detta kommer alltså just efter att det kontantlösa systemet slagit igenom, något som också mött stora protester och, enligt många, försvårat utnyttjandet av kollektivtrafiken.

– Kollektivtrafiken vänder sig till alla, då måste också informationen nå alla medborgare, säger Malin Amnér, turismstrateg.

Vad man nu kortsiktigt vill se är digitala utomhusskyltar som visar aktuella tidtabeller, åtminstone vid resecentrum och i förlängningen också vid Östra Ryds-vägen eftersom alla bussar som går där inte passerar resecentrum. Sådana finns till exempel i Norrköping och skulle förbättra situationen något.

– Söderköping är en turistort med särskilda behov jämfört med andra orter, poängterar Magnus Berge som hoppas att en lösning kan komma till stånd snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om