Hagatorget har länge varit lite av ett sorgebarn i Söderköping med sina stora, stenlagda och lite tråkiga ytor. Därför beslutade kommunen för några år sedan att genomföra ett förändringsarbete som ska syfta till att göra torget attraktivare för både gammal och ung.
Flera arkitektförslag togs fram som finns att beskåda på kommunens hemsida, i bägge fanns pergolor men även orangerier, gallerigångar och trädplanteringar och möjligheter till scen.
Det har också anordnats en medborgardialog där framförallt en del av köpmännen betonat vikten av parkeringar och att trafik måste kunna ta sig fram. Även en cykelparkering på torget har efterfrågats. En röst som citeras menar: "Vi ska vara rädda om parken, framför allt om träden och rosorna som finns där. Det är för lite parker med rabatter och träd i Söderköping, så Hagaparken får inte försvinna.".
Därefter har ett förslag samt en tidsplan mejslats fram av det som nu heter Servicenämnden.
Ansvarig för Hagatorgsprojektet är Johanna Grander, enhetschef på teknik och entrepenad, som från september 2014 också jobbar som projektsamordnare för E22.
– Tyvärr ligger vi lite efter tidsplanen. Ursprungligen var det tänkt att etapp 1 för Hagatorget skulle ha börjat redan i april i år men på grund av att vi fått ett majoritetsskifte i kommunen och andra omständigheter så är det nu planerad byggstart till efter sommaren, berättar Johanna Grander.
Man kommer att vänta med byggstarten till 1:e september delvis beroende på Söderköpings Gästabud som i år firar jubileum och äger rum mellan den 27 och 30 augusti.
– Det skulle väl inte vara så bra om det var en arbetsplats på Hagatorget då så det är bättre att vänta, det är en försumbar tidsförskjutning och det viktiga är att det blir bra, säger Johanna Grander.
Några av de större saker som kommer att påbörjas i höst är trädplantering samt renovering av fontänen. Det ska också bli ny belysning och möblering på torget samt möjliggöras för uteservering på torgytans norra del. Förutom detta ska trafikföringen ändras, på sommaren ska 5 P-platser finnas på Skönbergagatan och vintertid 12 platser varav 7 på torget. Det ska också vara möjligt med torgstånd och handel.
Kostnadsberäkningen för denna första etapp är 4,4 miljoner kronor enligt Servicenämndens egen beräkning.
– Vår budget är 4,3 miljoner men jag tror att vi bör kunna klara oss inom de ramarna, säger Johanna Grander som nu inväntar att det definitiva beslutet ska tas:
– Ärendet ska upp i informationsnämnden den 24 mars och sedan gå till beslut den 31 mars.
Till hösten börjar alltså troligen omdaningen av Hagatorget.