Sankt Anna skola har för närvarande 32 elever och det antalet sjunker väsentligt till höstterminen. För att mota denna utveckling och ta upp frågan till diskussion med de som berörs, det vill säga invånarna i Sankt Anna, bjöds det in till en medborgardialog. Denna ägde rum den 10 april och blev välbesökt, runt 60 boende kom för att lyssna på en faktapresentation, men framförallt att för att delge sina egna tankar och förslag.
På plats fanns Per-Arne Sterner, skolchef samt Patrik Andersson, enhetschef på Focus som informerade om elevsituationen innan själva dialogen tog fart.
– Det här var ett jättebra och positivt möte, bedömer Per-Arne Sterner.
– Det här rör naturligtvis vad vi kan göra för att utveckla hela bygden så fler flyttar ut. Vi fick höra många kloka tankar och idéer från deltagarna och det var en positiv ton på mötet.
Under medborgardialogen kom bland annat förslag upp om att kommunen borde köpa mark i närheten av skolan för bostäder. Ett annat ämne som många nuddade vid var marknadsföring, både av bygden och skolan. Målet med detta är naturligtvis i slutändan att locka fler småbarnsfamiljer att flytta ut på landsbygden.
Från kommunens sida har man inte helt beslutat hur denna fråga nu ska drivas vidare.
– Det finns lite planer på en arbetsgrupp vilket vore en bra början men det är inte helt bestämt än, säger Per-Arne Sterner.
En deltagare på mötet heter Dag Södling, boende i Sankt Anna och engagerad i bygdens väl och ve.
– Det var ett konstruktivt möte men jag tycker tyvärr inte att skolans metodik och kvalitet blev belyst, det här är ju en skola som överpresterar i jämförelse med andra kommunala grundskolor i kommunen så det är en paradox att den inte har marknadsförts, säger Dag Södling.
– Inom Sankt Anna upptagningsområde så ökar faktiskt antalet barn på Södra Finnö och Ramsdal men de skjutsas in till Söderköping, här behöver man jobba med föräldrar också.
Dag Södling har blivit inbjuden till Sankt Anna skola för att skriva en presentation om skolan.
– Det ska skapas en rejäl och säljande hemsida.
Dag Södling håller med om att det behövs en arbetsgrupp som kan driva den här frågan vidare.
– En engångssatsning räcker inte långt och kommunen har ganska långt ut hit men det känns ändå som om vinden har vänt, nu finns ju en enighet om att göra allt för att kunna behålla skolan.