Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker hoppar av efter hot

Efter flera hot mellan jul och nyår hoppar Åza Diaz Mägi (MP) av posten som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Hoten kommer att polisanmälas.

I talarstolen. Åza Diaz Mägi (MP), nu hoppar hon av ordförandepost efter flera hot.

I talarstolen. Åza Diaz Mägi (MP), nu hoppar hon av ordförandepost efter flera hot.

Foto: Niclas Sandberg

SÖDERKÖPING2015-01-28 13:10

Det var mellan jul och nyår som Åza Diaz Mägi, gruppledare för Miljöpartiet i Söderköping, drabbades av hot från två olika personer, hot som är kopplade till ordförandeuppdraget i Barn- och utbildningsnämnden (BUN).

Detta har nu lett till att Åza Diaz Mägi hoppar av uppdraget som ordförande i BUN, en nämnd som hade sitt första möte på tisdagen. Vid nästa kommunfullmäktigemöte som äger rum i mars kommer hon att avsäga sig uppdraget formellt.

– Det har varit en jobbig tid, nu behöver jag först och främst hitta fast mark och jag är på väg dit, berättar Åza Diaz Mägi.

I sådana här fall när det gäller hot mot förtroendevalda politiker är det legio att polisanmäla.

– Vi har ännu inte polisanmält men tanken är att vi ska det. Men det innebär ju mycket vad gäller polisförhör och annat och då gäller det att vara stark nog att orka med det också, säger Åza Diaz Mägi som framåt främst kommer att inrikta sig på uppdrag inom Miljöpartiet i Söderköping.

– Vi har redan påbörjat det arbetet men det är inte helt klart än hur det kommer att se ut.

Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ravander (S) ser förstås allvarligt på denna händelse.

– Vi kan ju naturligtvis aldrig acceptera hot mot förtroendevalda politiker och särskilt inte om det får den konsekvensen att man faktiskt väljer att lämna sitt uppdrag. Våran policy är att polisanmäla alla hot, mot förtroendevalda och även anställda, säger Mattias Ravander som har lätt att sätta sig in i Diaz Mägis sits.

– Den här sortens hot är ju inget man kan förbereda sig på som politiker heller så det är klart att det tar ett tag att landa.

Vad gäller ordförandeposten i Barn och utbildningsnämnden kommer vice ordförande Anders Bevemyr (S) att fungera som en tillfällig lösning, han tog hand om ordförandeklubban under tisdagens möte, senare kommer denna plats att tillsättas av en politiker från Miljöpartiets led.

– Det är inte helt klart vem det blir och inte heller när det ska ske, det beror lite på vem personen är och om man kan kliva direkt in som ordförande, det kan bli fråga om någon slags upplärningsperiod, bedömer Mattias Ravander.

Under tisdagen höll samtliga nämnder möten, ordförandeposterna i de övriga är: Tuula Ravander (S), ordförande i socialnämnden; Lars Regnander (M), ordförande i servicenämnden samt Alexander Florman (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Florman är dock föräldraledig under våren, ordförande under denna tid blir Börje Natanaelsson (M).

Hot mot politiker

I Brottsförebyggande rådets senaste undersökning uppger 16 procent av de förtroendevalda i kommuner, regioner och landsting att de blivit utsatta för hot, trakasserier eller våld.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) landar i en rapport från 2014 i slutsatsen att ett systematiskt arbete behöver utvecklas för att ge stöd till förtroendevalda när det gäller hot och våld mot dem när de utövar sitt demokratiska uppdrag.

Arbetet bör enligt omfatta både handlingsplaner och utbildning.

Källa: Hot och våld mot förtroendevalda (SKL)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om