Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planerna för Tyrislöt

Planerna för utvecklingen av Tyrislöt blir allt klarare med fler bostäder och mer service på önskelistan. Målet är ytterst att skapa ett levande Norra Finnö året runt.

Nu har den fördjupade visionen för Tyrislöt antagits av kommunstyrelsen.

Nu har den fördjupade visionen för Tyrislöt antagits av kommunstyrelsen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-10-20 11:00

I den nya översiktsplanen för 2015–2030 som antogs i november förra året (den är överklagad och alltså inte ännu gällande) pekas Tyrislöt ut som en av de viktiga noderna för turism och besöksnäring. Det har sedan 2013 funnits en vision för Tyrislöt och nu har även en fördjupad vision tagits fram, denna antogs på kommunstyrelsemötet den 11 oktober.

Den fördjupade visionen har arbetats fram bland annat via möten och workshops med boende i området.

– Markägare, föreningsrepresentanter och andra intressenter har deltagit på dessa möten, berättar Yvonne Persson (M), kommunalråd som tycker sig märka skillnader från när visionen 2013 togs fram.

– Det har varit en jättebra process med stort engagemang från de boende. Min upplevelse är att det var mer avvaktande 2013 medan deltagarna nu varit mer på med många förslag om till exempel restauranger i byn och annat.

Det handlar alltså om att göra Tyrislöt mer attraktivt ur besökshänseende men också att få till stånd bostäder, både permanent och fritidshus. I visionen nämns möjligheter till sammantaget mellan 70 och 140 bostäder beroende på vilken utformning man väljer.

– Det är viktigt att framhålla att det här inte bara är inriktat på besöksnäringen utan också på boende och en satsning på det rörliga friluftslivet i området, påpekar Yvonne Persson.

Särskilt framhålls vikten av att få till stånd en aktiv bygata med olika sorters service och plats för bostäder.

– Vi har redan 3-4 markägare som vill igång med detaljplaner för byggande och det är väldigt skojigt. Eftersom kommunen inte äger all mark i området är det här arbetet beroende av att privata markägare också vill bygga, säger Yvonne Persson som upplyser att det från detaljplaner till byggnation i regel tar ett till två år.

Målet för utvecklingen är enligt den fördjupade visionen ett levande Norra Finnö året om med möjligheter för ett bra vardagsliv med olika näringar i området. För detta krävs bland annat bra infrastruktur som vatten och avlopp som är dimensionerat för att tåla ett ökat antal bostäder.

Kommunen har redan beslutat om att antingen bygga ett nytt reningsverk eller bygga ut det nuvarande.

– Det finns nu ett uppdrag att hitta en plats för reningsverk där det inte inkräktar på mark som är lämpad för bostäder, säger Yvonne Persson som också nämner vikten av att få till stånd en gång- och cykelväg från Lagnöbron ut till Tyrislöt.

– Det är Trafikverket som äger den frågan men vi har nyligen framställt det till dem och den finns med i den regionala planen.

Vad gäller infrastrukturen är också bredbandsutbyggnaden på hela Norra Finnö viktig.

– Den är inte färdig men pågår. Det är ju IP-only som sköter den och de två första etapperna projekteras nu, berättar Yvonne Persson som tillägger att man lämnat in bidragsansökan till länsstyrelsen för de återstående delarna av Norra Finnö.

Vad gäller Tyrislöts hamn har man valt att inte göra några rekommendationer i den fördjupade visionen utan vill istället se en särskild hamnutredning vad gäller behov, förutsättningar och möjligheter. En sådan utredning ska bland annat svara på vilka behov som finns för nytto- och turisttrafik samt vilken standard båtturister förväntar sig av en gästhamn i Tyrislöt.

Tyrislöt

Historia

Det har bott människor på Norra Finnö i flera tusen år.

Namnet Tyrislöt kommer av namnet Tyr och ordet löt (betesmark och omnämns första gången i skrift 1488.

Tyrislöts gård är den historiska bykärnan: mangårdsbyggnaden (där campingreceptionen med mera nu är inhyst) är byggd 1927.

Demografi

S:t Anna/Norra Finnö har haft en uppåtgående trend vad gäller befolkning de senaste åren och ökat med 40 personer mellan 2013 och 2016.

Äldre (från 60 och uppåt) är emellertid överrepresenterade jämfört med den västliga delen av kommunen.

Källa: Fördjupad vision Tyrislöt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om