Tidigare i veckan har majoritetens (S,M samt MP) planer för skolan respektive äldreboendet Stenbrinken presenterats och på fredagen är det dags för den tredje delen: näringsliv och bostäder.
– Det handlar om att öka attraktiviteten i hela bygden i de här avseendena, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd som berättar om de tankar om Tyrislöt som nu finns.
– Vi har en "vision Tyrislöt" som togs fram 1993, nu gör vi en fördjupad vision som ska vara färdig 30 september 2016 och fungera som ett underlag för detaljplanen för Tyrislötområdet.
En av de saker som kommer att ske är en uppgradering av reningsverket i Tyrislöt.
– Både kapacitet och funktion måste ses över, säger Yvonne Persson som tillägger att om det ska byggas mer behövs det ökad kapacitet vad gäller reningsverk.
Servicenämndens ordförande Lars Regnander (M) tillägger att mellan 15 och 20 miljoner är avsatta i investeringsbudgeten för nytt reningsverk i Tyrislöt och utveckling av VA-anläggningarna i Sanden.
– Vi håller på med projektering för reningsverket i Tyrislöt är för litet, förmodligen blir det ett helt nytt.
Överhuvudtaget ska, enligt Yvonne Persson, detaljplaner för Sankt Anna och Tyrislöt prioriteras.
– Kommunen har ett tiotal tomter mitt på Norra Finnö som vi kan släppa för bostäder så snart som avtalet med Sandens samfällighet är löst, här pågår samtal, säger Yvonne Persson.
– Vad gäller Sankt Anna kyrkby har vi kontakter med privat markägare för att se om det går att få till bebyggelse.
En annan fråga man lyfter är kostenheten där man vill ha in externa leverantörer i form av lokala entrepenörer.
– Men går inte det kommer kommunen att gå in och driva det kommunalt, säger Lars Regnander som också berättar att Edgars hus kommer att drivas privat via kommunen denna sommar.
– Det är två boende som har hyrt det och ska driva det över sommaren, sedan ska det gå ut på upphandling efter säsongen.
En satsning som kommer att göras är införandet av en bokbuss.
– Vi har ett avtal med en närliggande kommun om bokbuss som kommer att införas senast till årsskiftet. Den kommer till Västra Husby en gång i veckan och minst varannan vecka till S:t Anna. Det är en satsning på ett par hundra tusen kronor om året, säger Mattias Ravander (S), kommunalråd som tillägger att det också är cykelväg på gång mellan Tyrislöt-S:t Anna samt Mogata-Söderköping.
– Här förhandlar vi med Trafikverket om den nya länstrafikplanen och hoppas att cykelvägarna kan vara klara 2018-2022.
Samtliga närvarande ser det som mycket viktigt att få till stånd ett samverkansavtal med organisationerna i S:t Anna.
– Det finns många som är starkt engagerade och vill hjälpa till i S:t Annabygden och det är roligt. Det vill vi ta tillvara, säger Lars Regnander.
Beslut om planerna för S:t Anna kommer att tas i kommunstyrelsen den 17 maj för att gå upp i fullmäktige den 8 juni.