Redan när den nya majoriteten (S, M samt MP) presenterade sin politiska plattform i oktober 2014 framgick att man hade som ambition att i ett första steg hyra ut kommunens fibernät för att senare sälja det.
På tisdagen presenterades så det förslag till beslut angående kommunens fibernät som ska upp i kommunfullmäktige på onsdag, en vecka.
– Vi har i kommunstyrelsen fattat beslutet att föreslå för kommunfullmäktige att skriva på ett koncessions- och samarbetsavtal med ByNet för att de ska överta driftsansvaret för kommunens fibernät, berättar Yvonne Persson (M), kommunalråd.
Detta avtal kommer också att innebära att Bynet/IP-only kommer att ta ett helhetsansvar för utbyggnaden av fiber på landsbygden i Söderköpings kommun där uppemot 3000 hushåll ännu inte anslutit sig – främst i de södra delarna samt i skärgården.
– Vi är angelägna att säkerställa Söderköpings utveckling både för invånarna och näringsidkare och där är det viktigt med ett bra bredband, säger Yvonne Persson.
Bynet är ett dotterbolag till IP-only och specialiserat på landsbygdsutbyggnad. IP-only ska, enligt företaget, investera sammanlagt 15 miljarder kronor i Sverige till 2020. På Söderköpings landsbygd räknar man med en investeringsvolym på runt 100 miljoner kronor, beroende på hur stort intresset blir och även nätets utbredning.
Dessa bolag representeras på mötet av Hasse Eriksson, utvecklingsansvarig på ByNet samt Johan-Christer Svensson, regionchef Öst på IP-only.
– Vi kommer att erbjuda hela kommunen bredband och vår ambition är att hundra procent ska ha möjlighet att ansluta sig till 2020 för 19 900 kronor per hushåll, säger Johan-Christer Svensson som berättar att projekteringen landat på att man kommer att få dra 47 mil kabel.
– Skärgården blir en utmaning, konstaterar Hasse Eriksson.
Anledningarna att just 2020 är ett nyckelår är två: dels har kommunen ställt sig bakom förra regeringens målsättning att 90 procent av invånarna ska ha tillgång till snabbt bredband 2020; dels är det året då kommunen kan sälja fibernätet eftersom tidsgränsen då löper ut.
– Skulle kommunen fortsätta driva det skulle det bli dyrare för invånarna, på det här sättet blir risken mindre för skattebetalarna och priset bättre för de som vill ha bredband, bedömer Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
IP-only ska, enligt företaget, investera sammanlagt 15 miljarder kronor i Sverige till 2020. Nästa onsdag ska kommunfullmäktige alltså ta ställning till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Texten uppdaterades 2015-11-25