Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pedagoger till lågstadiet

Söderköpings kommun anställer nu fem läspedagoger för att stärka språkutvecklingen på lågstadiet efter att ha fått pengar från statliga ”Lågstadiesatsningen”.

Satsning. Läspedagoger ska lyfta läsningen i lågstadiet, här Björkhagaskolan.

Satsning. Läspedagoger ska lyfta läsningen i lågstadiet, här Björkhagaskolan.

Foto: Titti Olovsson

SÖDERKÖPING2016-02-28 08:30

Staten har sjösatt vad som kallas ”Lågstadiesatsningen” där kommuner kan söka ett bidrag som ska användas till att förstärka utbildningens kvalitet och öka vuxentätheten för årskurs 1-3. Söderköpings kommun har sökt och fått 2 629 872 kronor från denna satsning för läsåret 2015/2016 och nu anställer man därför fem läspedagoger som ska fokusera på läsningen hos lågstadieelever.

– Vi har sedan många år haft fokus på tidiga insatser i skolan och satsat mycket på just läsningen, säger Per-Arne Sterner, skolchef i Söderköping:

– Vi har som mål att man ska ha godkänd läsförmåga innan årskurs tre och vi erbjuder också sommarskola för elever som ska börja trean.

De fem läspedagogerna kommer från olika bakgrunder och har tidigare jobbat som speciallärare, lärare och förskollärare i kommunal och privat verksamhet och ska jobba på många olika sätt, allt från intensivundervisning till läsgrupper för de elever som behöver förbättra sin läsförståelse. De kommer att finnas tillgängliga för kommunens låg- och mellanstadieskolor och jobba i nära samarbete med kommunens språkutvecklare Nicole Burkhard Ericson.

Dessa stadsbidrag innebär alltså att man kan lägga lite extra krut på ett viktigt och prioriterat område.

– Nu när vi fick chansen i och med dessa stadsbidrag så rekryterade vi direkt. Nu riktar vi dessa läspedagoger mot den respektive skola de jobbar på, berättar Per-Arne Sterner som tillägger att man i vår kommer att söka detta bidrag igen.

– Vi är naturligtvis jätteglada att den här chansen finns. På det här sättet kan vi stötta läsutvecklingen och göra skillnad för de elever som verkligen behöver det.

För läsåret 2015/2016 har Skolverket beviljat cirka två miljarder kronor i bidrag till 562 huvudmän. Men som även var fallet med de statliga förskolepengarna har inte alla berättigade sökt bidraget. Därför har Skolverket omfördelat de överblivna pengarna bland 116 av de sökande – i detta har man prioriterat skolor i kommuner med en särskilt stor andel ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Söderköping har dock inte fått del av dessa extra pengar.

Även Söderköpings waldorfskola har ansökt om detta bidrag och beviljats 182 445 kronor. Där har man utökat tjänsterna på fritidshemmet så att fritapersonalen kan avlasta på lågstadiet. På detta sätt får lågstadielärarna mer tid med sina egna klasser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om