Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På spaning efter intresse för teknik

Utanför bildsalen väntar en förväntansfull klass 6G. Teknikspanarna är på plats och interaktionen för att väcka intresse, prata och lära ut mer om teknik.

Alexander Olsson och de andra i gruppen uppfinner nya färdmedel som ska vara klimatsmarta, som en bil som flyger med hjälp av rymdteknik. Foto: Gabriella Nilsson

Alexander Olsson och de andra i gruppen uppfinner nya färdmedel som ska vara klimatsmarta, som en bil som flyger med hjälp av rymdteknik. Foto: Gabriella Nilsson

Foto:

Söderköping2011-09-14 03:00

Haga/Björkbackens skola elever på Bergaskolan i årskurs sex får testa Teknikspanarnas utmaningar med ingenjörerna Olof Jönsson och Per Nilsson som ledare. Vid sex stationer samarbetar eleverna och ska lösa uppdrag med hjälp av de bärbara datorer, touch screens och animerade filmer.

Samarbete och nya idéer
När eleverna kommer i klassrummet blir de indelade i grupper. En presentation av vad som kommer ske hålls inledningsvis, där ledarna frågar eleverna om teknik. Vad tänker de på när de hör ordet.

- Datorer, TV och lampor, blir några av svaren.

- Teknik gör livet enklare och bättre, säger Olof Jönsson entusiastiskt, men det kan också göra livet roligare. Det här handlar om teknik och att spana på teknik. Men för att tekniken ska utvecklas och förbättras krävs några som klurar på teknik. Vi har hört att ni är en klass med bra idéer.

Sedan är det dags för utmaningarna. De sex olika ämnena är rymden, från ko till glas, designa en egen bil, miljö, 24 h teknik och gissa ritningen. Ett pass med Teknikspanarna pågår cirka två timmar.

- Kul och spännande, säger Anna Rask som med sina fyra klasskamrater testar på att koppla samman beskrivningar av uppfinningar på en platta på golvet med kuber där med produktnamn, som Tetrapak.

- Vi fick nästan alla rätt, säger Sara Skepp glatt.

Toppmodern utrustning
Klassföreståndare Christina Hallberg som också får testa på säger:

- Jag tycker det här är toppen, de får jobba med händerna och göra något praktiskt, lära sig något. Och de (ledarna) verkar så engagerade och utrustningen är toppmodern.

- Eleverna har varit förväntansfulla. Vi har inte riktigt vetat vad som ska hända. Vi är den sista klassen och när de lyssnat på de andra eleverna har förväntningen vuxit allt mer.

Vid miljöutmaningen står Alexander Olsson och får hitta på nya farkoster med hjälp av olika ord som sätts samman. Tillsammans med de andra i gruppen har de uppfunnit en bil som flyger med hjälp av rymdteknik, som också spelar musik och ett snabbtåg som går på solenergi. Frågan som ställdes var hur man kan förflytta sig på ett klimatsmart sätt.

- Det var roligt att man fick hitta på och använda sin fantasi. När man väl kommer på en sak som kommer man på flera andra, säger han i sann ingenjörsanda.

Företag sponsrar
Teknikspanarna är Teknikföretagens satsning på elever och lärare i årskurs 4-6. Under två läsår kommer unga ingenjörer att resa runt i hela Sverige och träffa 50 000 elever i syfte att utveckla intresset för teknik och skapa förutsättningar för en ännu bättre teknikundervisning.

Teknikspanarna är kostnadsfritt för skolan då det finansieras av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen med 3500 medlemsföretag i hela landet. Från Söderköping är bland annat Luvata, Plastema och Moderna Verktyg med och sponsrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om