En enig kommunstyrelse sa i höstas i sitt remissvar nej till länsstyrelsens förslag om utvidgat strandskydd. Kommunen skrev i remissvaret bland annat: ”Söderköpings kommun anser att det är mycket viktigt att människor kan bo och driva verksamheter nära vattnet.” och pekar på att det här kan finnas motstående intressen.
I mitten av januari kom alltså beslutet från länsstyrelsen och överklagandetiden gick ut fredagen den 6 februari för sakägare.
Föreningen Navet i havet som är verksamma i Sankt Anna är kritiska mot beslutet och överklagar beslutet.
– Från kommunens sida instämmer vi i ganska mycket av deras kritik, länsstyrelsen borde ha utgått ifrån att se vad det finns för skyddsvärd mark att skydda, istället har man gjort tvärtom. Man har skyddat allting och sedan har man sett var man kan ta bort skyddet, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Trots detta överklagar alltså inte Söderköpings kommun.
– Vi bedömer att det inte är en framkomlig väg och att länsstyrelsen har lagstöd för detta beslut, förklarar Mattias Ravander som tillägger att det också blev vissa lättnader i beslutet jämfört med det ursprungliga förslaget.
Istället ser han att det finns andra vägar att gå:
– Det är lagen som behöver förändras och där har vi både landshövding och länsråd på vår sida i att göra en uppvaktning av regeringen redan denna vår.
Ett område som skulle kunna vara aktuellt är ”Landsbygdsutveckling i strandnära läge”, så kallade LIS-områden.
– De innebär att man kan undanta landsbygdsområden för att utveckla i skärgården och där kan man ta bort strandskyddet helt men i strandskyddslagstiftningen står att LIS-områden inte får förekomma i Östgötaskärgården vilket vi tycker är jättekonstigt eftersom det är glesbygd här. Vid en ändring skulle man alltså kunna ta bort strandskyddet helt i vissa områden som man skulle vilja utveckla, säger Mattias Ravander som ser detta som en framkomlig väg:
– Sedan handlar det om dispensmöjligheterna naturligtvis.
Naturskyddsföreningen i Söderköping ställde sig i det stora hela positiv till remiss-förslaget förutom på några punkter och man vidhåller den uppfattningen.
– Beslutet bevakar våra intressen som naturskyddare, vi vill ju värna både naturen och tillgängligheten för allmänheten och det här är positivt för många arter både vad gäller vegetation och djurliv, säger Björn Esping, ordförande för Naturskyddsföreningen i Söderköping.