Redan 2015 började möjligheterna till att bygga en handikappbadplats i skärgården att diskuteras. Skärgårdsbyn Mon kontaktades av kommunen eftersom det ansågs vara den lämpligaste platsen att bygga på. Företaget sa ja till att upplåta marken och kommunen började arbeta med en ansökan om stöd från länsstyrelsen och Landsbygdsprogrammet. Men sen ansökan skickades in 2016 har förutsättningarna för att få stödet ändrats. Nu krävs att 40 procent av totalkostnaden finansieras av en offentlig aktör och att företaget står för tio procent. Då betalar länsstyrelsen ut 50 procent av kostnaden.
Som planen ser ut nu vill Skärgårdsbyn Mon bygga en 15 meter lång aluminiumramp med räcke, där rullstolsburna kan köra ut i vattnet. De vill också bygga en anordning för kajaksjösättning, där man kan rulla ut kajaken i vattnet med både person och packning i. En handikapptoalett och dusch planeras också. Hela bygget kommer att kosta omkring en miljon kronor. Det innebär att kommunen behöver gå in med cirka 350 000 kronor. Men frågan är om kommunen har laglig rätt att gå in och stödja ett projekt som ägs av ett privat företag.
– Innan vi har ett 100-procentigt svar på det kan vi inte gå in i det här, sa oppositionsråd Inga-Lill Östlund (L), på senaste informationsmötet med kommunstyrelsen.
Men något tydligt svar gavs inte på mötet.
– Tanken är att Söderköping ska sättas på kartan genom att ha ett handikapphavsbad. Vi får inte gynna en enskild näringsidkare men tanken är inte att gynna dem utan de handikappade, sa Rikard Bardun, chef på serviceförvaltningen.
Kommunchef Pia Öhlund håller nu på att ta reda på vad som faktiskt gäller.
– Det vi ser är att det var på vårt initiativ att erbjuda en handikappbadplats i skärgården, och region Östergötland går också in och bidrar. Men vi håller på att kolla upp det just nu, säger hon.
Klart är i alla fall att om kommunen inte kan eller vill stödja bygget blir det inte av.
– Så är det. Vi kan inte lägga en miljon på det här, säger Mattias Johansson, en av ägarna till Skärgårdsbyn Mon.
Hur ser du på att det skulle gynna er som privat företag?– Visst skulle det skapa goodwill för oss, men vi ser inget kommersiellt syfte med det här. Det är inget vi tar inträde för och de som skulle använda badet är relativt få, det är inget som skulle påverka vår ekonomi.
– Vi har administrerat ansökan och tagit på oss skötseln av anläggningen så vi ställer upp rätt bra, säger Mattias Johansson.