Som vi tidigare berättat har kommunen beslutat att införa flerfackssystem, något som i dag används i omkring 35 kommuner i landet, bland annat i grannkommunen Norrköping sen 2016.
I dag är i genomsnitt två tredjedelar av det som slängs i soppåsen material som ska återvinnas men som i stället går till förbränning. Det hoppas man kunna ändra på genom att göra det enklare att sopsortera.
– Det här är ett beprövat system och man vet, efter jämförelser som gjorts i andra kommuner, att man på det här sättet minskar andelen sopor som går till förbränning, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.
I övergångar i andra kommuner har det kommit kritik från villaägarna att det blivit trångt med två tunnor. Det är något man är beredd på även här och därför uppmanar Theres Stark folk att börja tänka till redan nu var tunnorna ska placeras.
– Erfarenheten från andra kommuner är att första året brukar det vara en diskussion, men sen brukar man hitta en lösning.
– I innerstaden kommer vi försöka hjälpa villaägarna för där vet vi att det kan vara svårt.
Det förekommer också kritik mot att det snabbt blir fullt i vissa kärl.
– En av utmaningarna här är ju att få folk att börja packa ihop saker. I dag har vi grindhämtning och då kunde folk ställa ut hur mycket påsar som helst.
– Men det finns också möjlighet att komplettera med ytterligare ett kärl under en kort tid, till exempel om man har två blöjbarn hemma.
Vad händer med kostnaden då? Går man över till fyrfack, eller väljer abonnemanget där man sorterar ut bara matavfallet får man ungefär samma avgift som idag.
– Förutom att vi inte kommer göra avdrag för de som har egen kompost. Nu finns ju möjligheten att sortera ut matavfallet och vi vill att det körs till biogasproduktion eftersom det är det bästa för miljön, säger Stark.
Väljer man däremot att hålla kvar vid den gamla typen av soptunna får man en högre avgift.
– Då gör man ju inte miljöinsatsen. Och alla förpackningar måste fortfarande sorteras ut fast man får åka till återvinningen själv.
De som vill ha den nya lösningen behöver inte höra av sig utan soptunnan kommer att bytas ut automatiskt.
– Vill man däremot ha något annat måste man höra av sig när det är dags att välja. Och har man fritidshus måste man höra av sig i vilket fall, eftersom det är så olika hur man använder sitt hus.