Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt samråd ska förbättra vården

Ett nytt samråd har bildats i Östergötland för att möta utmaningarna som sjukvården står inför. Söderköping representeras av Tuula Ravander (S).

Vårdförbättring. Ett nytt regionalt samråd ska bland annat möta utmaningen med fler äldre.

Vårdförbättring. Ett nytt regionalt samråd ska bland annat möta utmaningen med fler äldre.

Foto: Peter Jigerström

SÖDERKÖPING2015-03-04 15:24

Region Östergötland och samtliga kommuner i länet har nu startat ett nytt samråd (sakområdessamrådet vård och omsorg) som ska arbeta med de olika utmaningar som hälso- och sjukvården och omsorgen står inför. Man nämner i ett uttalande den åldrande befolkningen, ökande psykisk ohälsa bland unga samt ojämlikhet i vården som några viktiga punkter som detta samarbetsforum ska ta ett grepp över.

Detta samråd är uppbyggt av representanter från Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd samt socialnämndens ordförande i länets tretton kommuner. Söderköpings representant är Tuula Ravander (S), socialnämndens ordförande.

– Vi har hållit ett möte hittills och kommer att ha omkring sex möten per år, berättar Tuula Ravander som tror på detta samarbete.

– För att möta de här utmaningarna krävs det mycket samarbete, då är det här forumet bra för att samordna och ge struktur.

Samrådet är alltså relativt nystartat men har redan ambitionerna klara.

– De olika kommunerna och Region Östergötland utbyter erfarenheter, sedan ska vi naturligtvis bjuda in erfarna föreläsare som kan erbjuda nya vinklar. Gemensamt kan vi komma fram till vilka saker vi bör samarbeta mer om, säger Tuula Ravander.

Förutom de politiska representanterna finns också en tjänstemannastab kopplad till samrådet, bland andra kommunernas socialchefer och hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Det här kommer också att leda till att det blir mer lika för människor oavsett vilken kommun man bor i, säger Tuula Ravander.

En utgångspunkt för samrådet är underlag man får från Östgötakommissionen för folkhälsa.

– Vi ska ha ett tydligt befolkningsperspektiv i vårt arbete. Vi ser alla att det finns saker i samhället som inte är okej. Ett första steg är att skapa en gemensam lägesbild, kommenterar Eva Lindh (S), socialnämndens ordförande i Linköpings kommun och 1:e vice ordförande i sakområdessamrådet.

Till sommaren ska en arbetsplan presenteras över mer konkreta områden men ordföranden i samrådet ger i en kommentar ett exempel på hur samarbetet kan se ut.

– Arbetet med att förbereda hemsjukvårdsreformen inför 2014 är ett gott exempel på hur vi kan samarbeta, där samlades vi och arbetade fram en gemensam överenskommelse. Det är så vi måste göra framöver också, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i sakområdessamrådet vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om