På tisdagens kommunstyrelsemöte tas beslut om kommunens program för IT-infrastruktur, ett utvecklingsområde som man beskriver som prioriterat.
– Vi siktar på att hela kommunen ska få tillgång till fiberbredband och vi siktar på att nå det nationella målet som är att 90 procent av invånarna ska nås av snabbt bredband till 2020, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.
Grundläggande för denna satsning är det stamnät som kommunen lagt ner, äger och driver som går mellan Östra Ryd och Tyrislöt. Detta stod färdigt i december 2013 och efter detta har spridningsnät byggts för att ansluta fastigheter via byalag.
– Till halvårsskiftet har 1300 fastigheter anslutit sig till stamnätet, det innebär att 65-70 procent av de som varit med i byalagen har anslutit sig, säger Yvonne Persson.
De som har nåtts hittills finns till största delen i den övre delen av kommunen från Östra Ryd till Tyrislöt, den södra delen återstår till stora delar.
– De områden som kopplats upp fram tills nu har legat i förhållandevis tätbebyggda områden, berättar Yvonne Persson som tillägger att det är 12-15 byalag som nu väntar på ett nytt stödprogram för finansiering.
– Det gamla stödprogrammet är stängt och nu väntar vi på ett nytt via landsbygdsprogrammet, upplyser Yvonne Persson som hoppas att beslut kommer att tas om ett sådant till sommaren.
Vad gäller tätorten Söderköping är det delar av staden som fortfarande är ofibrerade.
– Här får marknadens aktörer erbjuda anslutning, vårt uppdrag är att stimulera dessa, säger Yvonne Persson som ser en historisk parallell i det arbete med fibrering som nu görs.
– Det arbete som pågår nu är ungefär som när Sverige elektrifierades.
De framgångsfaktorer som hon ser för att man ska nå målet med snabbt bredband till befolkningen är tre:
– Det handlar om engagerade byalag, tillgång till finansiering samt samverkan mellan aktörer. Vad gäller byalag finns det två modeller, antingen att kommunen ansvarar för själva projektet med spridningsnät eller att byalagen väljer att fixa och ta ansvar för allt själva och ansluta till kommunens nät. Man kan också välja ett annat stamnät som till exempel Telia/Skanova.
Men den politiska ambitionen är att kommunen i förlängningen backar från sitt stamnätsägande.
– Vi kommer framöver att undersöka möjligheterna att hyra ut och så småningom sälja vårt nät, detta är dock en långsiktig ambition, säger Yvonne Persson.
Tisdag 19 maj tas alltså beslut om detta program i kommunstyrelsen.