Pressen på socialtjänster ökar över hela landet beroende på flyktingtrycket – framförallt mottagandet av ensamkommande flyktingbarn – enligt ny statistik från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (SMB); 27 kommuner har till exempel anmält sin egen socialtjänst enligt Lex Sara för att inte klara av att följa socialtjänstlagen.
I Söderköping är situationen något bättre än på andra håll, främst eftersom man lyckats rekrytera personal och inte har några vakanser. Dock har nu anvisningstalet för 2016 förhandlats fram och för Söderköpings del landar det på 91 asylplatser för ensamkommande – en ökning med över 50 procent.
– Vi har rekryterat ny personal, det börjar två socialsekreterare i vår och ännu en nästa höst, samtliga utbildade socionomer; dessutom kommer en familjehemssekreterare att börja i mitten av januari, berättar Åsa Hedberg, enhetschef på Integration, Flykting, Främjande (IFF).
Man har på senare tid ökat på antalet familjehemsplacerade ensamkommande.
– Nu har vi drygt tio killar placerade i familjehem, flertalet är yngre – den yngsta är född 2003, säger Åsa Hedberg som just denna dag inte känner sig så pressad.
– Men den här veckan har vi tagit emot fyra ungdomar och vi har nu fem platser kvar. Vi ligger på gränsen och har inga marginaler.
Hon bedömer att man fortfarande håller sig inom socialtjänstlagens råmärken.
– Idag gör vi det men vi ser risker att överträda den ganska snart . Det är högt ställda krav på dokumentation när det gäller barn och det är viktigt att vi inte tummar på reglerna. Det har också att göra med handläggningstiderna där vi har fyra månader på oss att göra klart ärendet och där det till exempel händer att vi får avboka tider för att det inte finns tolkar eller gode män, berättar Åsa Hedberg.